10 herdenkingstaarten voor Genk

Gepubliceerd op donderdag 26 april 2018 11.16 u.
Stad Genk lanceert 10 taarten voor de herdenking van belangrijke levensthema’s en gebeurtenissen. Op die manier wil de stad een antwoord bieden op de vele vragen van inwoners naar herdenkingsmonumenten. Juliette Colson en Jean Ooms hielpen mee aan het project.

Genk kreeg in de voorbije 100 jaar heel wat trauma’s te verwerken. Nog niet zo heel erg lang geleden maakte de sluiting van de mijnen en Ford Genk diepe wonden in onze samenleving en tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven we niet gespaard van geweld en vernieling. Ook vandaag wordt ieder van ons wel eens geconfronteerd met het verdriet bij een overlijden of een hartverscheurende herinnering aan iets dat ooit was.

ZWAAR WERK

“Genk is groot geworden dankzij de mijnen en de mensen die er zwaar en onveilig werk verrichtten,” vertelt Jean Ooms. Hij is voorzitter van de vzw Mijn-Verleden, een groep oud-mijnwerkers die in Thor Central een museum hebben uitgebouwd over de geschiedenis van de mijn van Waterschei. “Veel mijnwerkers vonden er de dood of werden ziek. Maar er waren ook positieve dingen: de solidariteit tussen de mijnwerkers was legendarisch. Onder de grond was immers iedereen zwart,” glimlacht hij. “Vandaag zijn de gerestaureerde schachtbokken en gebouwen prachtige monumenten die ons herinneren aan een glorieus mijnverleden, maar we mogen ook en vooral de mensen die in de mijnen werkten nooit vergeten.”

HET HERDENKEN HER-DENKEN

Ook de stad wil deze bijzondere geschiedenis en herinneringen koesteren en bewaren. Daarom gaf ze aan het kunstenaarsduo Simona Denicolai en Ivo Provoost de opdracht om het herdenken van bijzondere gebeurtenissen te “her-denken”. Dat deden ze, op een bijzonder originele manier. Ze kozen ervoor om samen met verschillende Genkenaren en verenigingen die een trauma wilden herdenken en een aantal enthousiaste Genkse bakkers om ‘eetbare’ monumenten te maken. Dat werden uiteindelijk tien taarten. Ze dachten samen na over hoe de bewuste taart eruit moest zien. Welke vorm, kleur, geur en textuur hij moest hebben en vooral, hoe hij moest smaken.

DIVERSE GEBEURTENISSEN

De taarten gaan over heel diverse thema’s en diepgaande gebeurtenissen zoals de sluiting van Ford Genk, overledenen zonder graf, overleden kinderen, omgekomen mijnwerkers, maar ook gebeurtenissen uit de grote oorlogen, zoals het bombardement van Genk werden verwerkt.

BOMBARDEMENT

“Hoe kan je beter iets of iemand herdenken dan samen aan tafel, met een smakelijke taart en een lekkere tas koffie?” vraagt Juliette Colson, die als kind haar vader verloor toen hij op 27 april 1942 vlakbij het terrein van het Sint- Jan Berchmanscollege een bom onschadelijk maakte. “Juliettes vader was één van vele Genkse oorlogsslachtoffers”, vertelt Marc Bertrands, historicus en voormalig leraar aan het college. Hij hielp haar bij haar zoektocht rond de dood van haar vader en de gesneuvelde ontmijners. “Er kwamen verschillende Genkse verzetsleden om het leven en uiteraard ook vele burgers door het bombardement van Genk-Centrum op 2 oktober 1944. Dat was een zeer droeve vergissing van de Amerikaanse luchtmacht. Er vielen 38 doden, een veelvoud aan gewonden en een 70-tal huizen werden verwoest.”

Al deze gebeurtenissen kunnen nu rond de tafel herdacht worden. Er is een catalogus met alle 10 herdenkingstaarten en de bakkers waar je ze kan bestellen.

© foto taart mijnwerkers: Axel Korban