11. 11. 11.: “Je steunt projecten die er echt toe doen”

Gepubliceerd op vrijdag 21 oktober 2022 13.17 u.
De 11.11.11-campagne van dit jaar draait rond ‘klimaat-rechtvaardigheid’. Evelien en Katja zijn lid van de Genkse Noord-Zuidraad en zetten zich met veel toewijding in voor dit thema. Ze blikken vooruit op de campagne die start op 1 november en vertellen hoe jij kan meehelpen.

“Grote overstromingen, gebeuren in het Zuiden veel vaker” - Evelien

EVELIEN, WAT DOE JIJ PRECIES IN AFRIKA?

Evelien: “Via de vzw Afractie ondersteun ik momenteel 7 projecten in Senegal. We werken voornamelijk met straatkinderen of tabilé’s, dat zijn kleine jongens die door hun ouders onder de hoede van een geestelijke leider worden geplaatst. Daarnaast doen we ook heel veel rond duurzaamheid en het klimaat.”

DE KLIMAATVERANDERING IS GINDS ZEKER MERKBAAR?

Evelien: “Absoluut. Grote overstromingen die hier voorlopig nog eerder uitzonderlijk zijn, gebeuren daar veel vaker. We hebben intussen verschillende acties ondernomen op vlak van klimaatadaptatie: we introduceerden groene energie via windmolens en zonnepanelen. Stoffen worden hier gerecycleerd in een naaiatelier dat we hebben opgericht. We proberen op allerlei manieren de overvloed aan plastic te bannen, want dat is hier massaal aanwezig.”

EN DAT KAN ALLEMAAL DANKZIJ GIFTEN IN BELGIË?

Evelien: ”We ontvangen subsidies via 11.11.11, maar daarnaast zijn individuele bijdragen ook erg belangrijk. Met die giften realiseren we projecten die er écht toe doen voor de Senegalezen. Via onze website en social media van vzw Afractie kan je op de voet volgen waar jouw geld precies naartoe gaat.”

“We beseffen dat Genkse gezinnen het ook niet makkelijk hebben, maar met een zwembeurt of een tweedehandsboek steun je het Zuiden al” - Katja

KATJA, JIJ PROBEERT DE GENKENAREN ‘WARM’ TE MAKEN VOOR 11.11.11, VERTEL.

Katja: “Als 11.11.11-wijkverantwoordelijke in Termien zoek ik naar vrijwilligers die mee de Genkenaren willen enthousiasmeren voor onze projecten. We beseffen dat heel wat Genkse gezinnen het op dit moment zelf niet gemakkelijk hebben, dus we zijn blij met elke nieuwe vrijwilliger en elke kleine bijdrage. Met een eenvoudige actie als de zwemactie bijvoorbeeld, waarbij je 2 euro meer betaalt voor een zwembeurt dan normaal, of de boekenverkoop aan 1 euro per stuk, proberen we het verschil te maken.”

WAAR KOMT JOUW ENGAGEMENT VANDAAN?

Katja: “Ik werkte jaren als ngo-coöperante in het buitenland en ondersteun onder meer een project rond mensenrechten in de Filippijnen. Maar ik maak ook graag hier een verschil. En dat hoop ik te doen door zoveel mogelijk mensen te informeren over onze projecten. In het Zuiden zijn er geen premies of is er geen sociale zekerheid. Dankzij onze steun geven we ze een perspectief."

Zo kan je 11. 11.11.-campagne in 2022 steunen:

Doe een gift tijdens de inzamelacties. Vrijwilligers zamelen in op de begraafplaatsen op 1 november en trekken van deur tot deur tot en met 3 november

Doe mee aan de zwemmarathon op 4 november en investeer 5 euro voor een betere wereld

Koop een tweedehandsboek of een tweedehandstijdschrift van 5 tot en met 12 november in de bibliotheek van Genk. Slechts 1 euro per boek!

Vorm een ploegje en doe mee aan de 11 Quiz. Inschrijven via T 0486 83 19 75 of riet.vanderleyden@skynet.be

Meer weten over de goede doelen die gesteund worden?

Lees meer