14 miljoen euro financiële zuurstof in tijden van corona

Gepubliceerd op maandag 21 september 2020 13.14 u.
De gemeenteraad heeft extra maatregelen genomen in het kader van de coronacrisis. In juni werd een extra budget vrijgemaakt en goedgekeurd door de raad. Goed voor een injectie van 14 miljoen euro aan financiële zuurstof.

45 EURO VOOR ELKE GENKENAAR TE BESTEDEN IN GENK

Genkenaren ontvangen dit bedrag via de vernieuwde Genkse Geschenkbon. Je zal de bon exclusief bij de Genkse handelaars en horecazaken kunnen opnemen. In september kunnen handel en horeca zich aanmelden voor de lijst van deelnemende handelaars. Deze bon valt in oktober in de brievenbus en is te gebruiken vanaf begin november. De stad steunt zo de gezinnen en de lokale economie met circa 3 miljoen euro.

www.genk.be/45euro

EXTRA STEUN VOOR VERENIGINGEN, WELZIJN EN VEILIGHEID

Er is 2 miljoen euro ingezet voor verenigingen, maar ook voor welzijn en veiligheid van alle Genkenaren. Dit dient onder meer om extra subsidies uit te keren waarmee organisaties beschermingsmaatregelen kunnen nemen. Denk aan de infrastructuur voor coronatesten, verdeling van mondmaskers, faciliteren van coronaveiligheid in gemeenschapsgebouwen en openbare ruimtes. In het kader van armoede zijn ook extra steunmaatregelen genomen.

AFVALFACTUUR: STAD GENK LEGT MEER BIJ

De gemeenteraad keurde in december 2019 de nieuwe afvalfactuur van limburg.net goed. De stad verlaagde haar eigen tussenkomst zodat de kost voor de Genkenaar hoger werd. Een maatregel niet om zomaar te willen belasten maar ook om bewuster om te gaan met afval. Omwille van corona werd de beslissing bijgesteld. De stad draagt in 2020 weer meer bij: 55 euro in plaats van 35 euro. De extra tussenkomst van 20 euro voor gezinnen in een sociaal statuut blijft behouden.

2020 WORDT EEN ‘TAX HOLIDAY’ VOOR BEDRIJVEN EN ONDERNEMERS

De gemeenteraad van juni heeft de belasting op bedrijvigheid ‘on hold’ gezet. Dat betekent dat er dit jaar geen belasting wordt geheven op verblijf, commerciële oppervlakte of economische bedrijvigheid. Deze inkomsten gaan we niet ontvangen en blijven dus ter beschikking van handel en bedrijven.