17 OKTOBER: een dag van verzet tegen armoede

Gepubliceerd op donderdag 27 september 2018 16.23 u.
Andreas Bergs is vrijwilliger in De Sfeer in de Grotestraat, een vereniging waar armen het woord nemen. Op 17 oktober komt hij met velen naar buiten voor de Werelddag van verzet tegen armoede. Genk hangt die dag een wit knoopt laken uit als teken van solidariteit.
Andreas, je hebt zelf armoede gekend. Hoe voelde dat? 

Andreas: “Zelf had ik het er niet zo moeilijk mee. Als militair in Congo heb ik toestanden meegemaakt die mij toelieten mijn armoede te relativeren. Maar voor onze kinderen vond ik het verschrikkelijk. Heel veel armen voelen een onterechte schaamte en dat vergroot hun isolement. In De Sfeer proberen we die schaamte te doorbreken”.

Hoe doorbreken jullie die schaamte?

Andreas: “Armoede zoek je niet zelf, dat overkomt je meestal. Het is belangrijk dat mensen deel zijn van de oplossingen die hen uit de armoede halen, maar dat lukt niet altijd. De Sfeer is daarom een huis van vertrouwen: we verwelkomen hier iedereen, geven vertrouwen, bieden rust, eten samen enzovoort. We proberen mensen een gezellige huiskamer te geven waar ze hun verhaal kwijt kunnen en oplossingen vinden voor hun problemen"

Wat doen jullie op deze werelddag tegen armoede?

Andreas: “In Limburg is RIMO, het Trefpunt Armoede, de trekker en De Sfeer werkt mee. Genk is de hoofdlocatie. Het is belangrijk voor mensen in armoede om te weten dat er steun en hulp is. In Genk leven immers 13.000 mensen en in heel Limburg 130.000 mensen onder de Europese armoedegrens. We richten ons die dag ook vooral op de kinderen. Dat doen we vanop het binnenplein van het stadhuis, dat we helemaal willen vullen voor een warme avond, samen tegen armoede!”

Meedoen aan deze dag van verzet?

Je bent welkom van 16.30 tot 20 uur op het binnenplein van het stadhuis. Er is een optreden het Regenboogkoor, live muziek van Yass Smaali, randanimatie, multiculturele eetstanden. Verschillende sprekers tegen armoede komen aan het woord.

www.17oktoberlimburg.be