20 jaar stad Genk, 20 jaar stadsmagazine

Gepubliceerd op maandag 13 januari 2020 13.06 u.
Marleen De Ruyter is niet alleen een trouwe lezer van dit magazine, ze is in 2000 ook gestart met het verzamelen van alle stadsmagazines. Geen enkele editie ontbreekt in haar collectie. Een mooie gelegenheid om met haar door '20 jaar stad' te bladeren. Dit is haar opgevallen.

2000

Genk krijgt de stadstitel en een nieuw logo. Ik herinner mij
dat feestjaar goed. Je voelde een nieuwe wind waaien door Genk.

2001

Alles wordt stad… Voor het eerst zie je in het stadsmagazine ook de gezichten achter het stadsbestuur.

2002

Gigantische ijsbeelden veroveren Genk in december in het kader van een internationale wedstrijd. De ijsschaatspiste, voor het eerst op de Grote Mark. Alom ijs!

2003

Het jaar dat Genk On Stage is geboren! Al zeggen wij nog Swing ’n Genk. Dit is steevast het moment waarop thuis de keuken drie dagen sluit en we de stad in trekken.

2004

Het jaar dat het centrum autoluwer wordt. In verschillende straten in het centrum krijgen voetgangers voorrang op de auto.

2005

De renovatie van de mijntuinwijken dankzij de premie. Ook de Sint-Janssite in Waterschei waarbij een school een woonsite wordt, vind ik nog steeds geslaagd.

2006

Genk is een stad in stelling. We maken kennis met de grotere projecten die op til staan: C-mine, de Welzijnscampus en het ZOL, het stadscentrum …

2007

Het stadsmagazine krijgt een nieuwe naam: 3600. Een cartoon
op de voorpagina. Vernieuwend en met een vleugje humor! Jeugdcentrum Rondpunt 26 opent en het Stadsplein wordt ingewijd.

2008

Eindelijk, het vernieuwde zwembad gaat open! En we maken kennis met de prachtige nieuwe Bibliotheek. En de Genker dialectwebsite was ook wel een hele leuke.

2009

De eerste AED-toestellen voor reanimatie duiken op in Genk, ook aan het stadhuis. Ik kom uit de zorgsector en vind dat belangrijk.

2010

Mijn oog valt op “Bijen stelen de show, 100 jaar bijengeschiedenis”. We zijn ondertussen ook bijenstad en het Heempark heeft een mooie bijenhal.

2011

Genk vernieuwt opnieuw haar logo. 'De ruimte de kracht' wordt ‘Iedereen Genkt’. Ik vind dat uitnodigend. ‘Genken’ werd een werkwoord.

2012

De Fordsluiting wordt aangekondigd, een klap voor Genk. Maar ook toen bleven we ‘Genken’.

2013

De film Marina over het leven van Rocco Granata komt uit! De Vennestraat wordt steeds hipper, C-mine expeditie gaat het tweede jaar in... Het blijft een leuke attractie.

2014

Ford sluit: duizenden Genkenaren maken lawaai op het Stadsplein tijdens de luidste post. Iedereen is solidair.

2015

Campus O³ opent op de Jaarbeurslaan. Een plek voor vragen en advies rond opvoeding, een goede zaak voor veel ouders!

2016

De Reinpadstraat wordt de eerste fietsstraat en opent in mei. We vieren ook 20 jaar stadswachten: vriendelijke mensen en onmisbaar bij evenementen!

2017

De opening van Thor Central. Ik heb iets met mijngebouwen. Een prachtige renovatie! Maar in dit jaar valt ook op dat Levensloop elk jaar groter wordt.

2018

Ik heb genoten van de extra editie ‘3600 natuurlijk’. Goed dat we Genkenaren aanzetten om de natuur te leren kennen. Dit is ook het jaar van de groene Mobitfietsen in het straatbeeld!

2019

Een rondvraag over orgaandonatie heeft mij aan het nadenken gezet. Fijn om in deze rubriek de mening van de Genkenaar te lezen. En ten slotte, de opening van LABIOMISTA. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet geweest ben, maar in 2020 ga ik het zeker ontdekken!