200 Genkenaren plantten het eerste geboortebos in Genk

Gepubliceerd op zondag 27 november 2022 14.44 u.
Persbericht van 27 november 2022

Op zondag 27 november werd het eerste geboortebos in Genk aan de Melberg aangeplant. Het maakt deel uit van een groot aanplantingsproject waarbij 6400 nieuwe bomen een thuis krijgen in de Genkse bossen. En dat kadert dan weer in het bosbeheerplan van de stad Genk die de biodiversiteit van de Genkse bossen wil verbeteren.

De geboorte van een duurzamer bos

Alle ouders van kinderen geboren in 2021 kregen een tijdje geleden een persoonlijke uitnodiging om een babyboom te komen planten op de Melberg. 200 Genkenaren gingen hier graag op in en kwamen zelf de babyboom planten.
“We mogen gerust van een succes spreken”, zegt Toon Vandeurzen, schepen Duurzame Ontwikkeling en Leefmilieu. “Het is erg belangrijk om de nieuwe generatie Genkenaren te betrekken bij ons bosbeheer. We willen onze inwoners zo goed mogelijk sensibiliseren over hoe we samen aan een duurzame toekomst kunnen werken. Daarom hebben we alle ouders ook een boom mee naar huis gegeven: de wilde kardinaalsmuts, een struikachtige die prachtig kleurt in de herfst. Daarmee kunnen ze in eigen tuin ook voor meer groen zorgen.”

Jong geleerd is oud gedaan

De ecologische boodschap was eveneens gericht naar het brede publiek. Niet alleen de ouders, maar ook jeugdverenigingen kwamen dus de handen uit de mouwen steken. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ werden de jonge aanwezigen geënthousiasmeerd voor de natuur met activiteiten zoals spelletjes, knutselen en klimmen.
“Het geboortebos is een onderdeel van een grotere boomplantactie die momenteel loopt”, gaat de schepen verder. “Naast de Melberg verrijkt de stad het groen in Kattevennen en aan de Nieuwe Kuilenweg met diverse boomsoorten. Ook daar zijn vele Genkenaren bij betrokken want scholen en buurtbewoners steken er een handje toe.”

Uit de kluiten gewassen kloempen

De stad organiseert deze driekoppige boomplantactie naar aanleiding van het bosbeheerplan dat het Agentschap van Natuur en Bos samen met de stad in 2006 opstelde. De ambitie van het bosbeheerplan is om onze bossen om te vormen naar ‘beter bos’. Concreet betekent dat variatie brengen in de soorten, de leeftijd en de hoogte van bomen.
“In de bosplantacties met onze inwoners hebben we groepjes van telkens 25 dezelfde loofbomen geplant: winterlinde, boskers, esdoorn, zomereik wintereik en tamme kastanje. In het vakjargon noemen we dat ‘kloempen’. Deze grote variatie aan bomen trekt verschillende diersoorten aan, die zorgen voor een beter ecosysteem in onze bossen”, besluit Vandeurzen.