25 jaar OpBoksen

Gepubliceerd op vrijdag 7 september 2018 10.45 u.
Het project OpBoksen bestaat 25 jaar en bereikt wekelijks honderden jongeren. Dat vieren we op 15 september met een massatraining en een boksgala.

Eén ontmoeting kan je leven veranderen. 25 jaar geleden overkwam het Olympisch bokser Abdel Wahabi. Tijdens de Spelen van 1992 ontmoette hij prins Filip, die hem vroeg waarom hij na zijn profcarrière niet iets zou doen met en voor jongeren? Uit dit korte gesprekje ontstond het project ‘OpBoksen’, dat inmiddels wekelijks honderden jongeren bereikt. De 25ste verjaardag wordt op 15 september uitgebreid gevierd met een massatraining door enkele bokskampioenen en een boksgala.

Abdel Wahhabi, 52 jaar geleden geboren in Marokko, migreert in 1968 met zijn familie naar Elen (Dilsen-Stokkem). Hij doorloopt de kleuter- en de lagere school zonder problemen. De overstap naar het secundair onderwijs verloopt echter minder vlekkeloos en wordt een keerpunt voor hem. Gedemotiveerd en teleurgesteld probeert Abdel zich door die jaren te worstelen.

Als jonge puber begint Abdel te boksen. In deze sport kan hij al zijn energie en frustraties kwijt. Door gedreven te trainen knokt Abdel zich naar de top van de bokssport in Nederland en België. Hij bereikte zijn piek in 1992 met zijn selectie voor de Olympische Spelen in Barcelona. Daar ontmoet hij achter de schermen de jonge Belgische prins Filip. Het is dit gesprek dat Abdel inspireert om iets ‘zinvol’ te doen met ‘jongeren die als moeilijk aangeschreven staan’: het project OpBoksen is geboren.

Abdels eigen verhaal is herkenbaar voor heel wat jongeren en dat trekt aan, zo vertelt hij zelf: “Er waren en zijn zoveel jongeren zoals ik. Het lukt niet op school of het loopt moeilijk thuis, ze raken ontmoedigd en gefrustreerd. In zo’n situatie hebben jongeren een uitlaatklep nodig, een manier om al die negatieve energie kwijt te raken. Ze hebben ook iemand nodig die in hen gelooft. Dat is de basis van ‘OpBoksen’.”

SLAGKRACHT IN HET LEVEN

En de rest is geschiedenis: OpBoksen draait inmiddels al 25 jaar. In 1993 ging het van start in Genk. Later werd het project uitgebreid naar Dilsen-Stokkem, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maaseik en Maasmechelen. Stadsdienst ‘De Uitdaging’ in Genk fungeert nog steeds als de centrale uitvalsbasis.

“Naast het sporttechnische aspect, werken we via de bokssport aan respect, discipline, doorzettingsvermogen en communicatie. Tijdens het boksen trainen ze ook hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. We leren de jongeren controle krijgen over agressief gedrag. Zo verwerven ze dankzij en via het boksen meer slagkracht in andere domeinen van hun leven. En daar draait het uiteindelijk om.”

700 KINDEREN EN JONGEREN PER WEEK

OpBoksen bereikt jaar in jaar uit elke week meer dan 700 jonge boksers vanaf 6 jaar. Het gaat om kinderen in al hun diversiteit, jongens en meisjes, van alle achtergronden en uit alle lagen van de samenleving. Twee trainers zijn voltijds in dienst en werken samen met nog 18 gediplomeerde trainers en 16 vrijwilligers (zelf ooit als jongere begonnen in het project) om de wekelijkse activiteiten en speciale projecten te begeleiden. Er zijn drie leeftijdsgroepen: 6 – 9 jaar, 10 – 13 jaar en de groep van 14 jaar en ouder. Er zijn ook speciale projecten, zoals
Slagkracht, waarover je meer leest op bladzijde 31 van dit magazine.

SUCCESVERHALEN

“Succesverhalen? Die zijn er inmiddels genoeg binnen OpBoksen”, glundert Abdel. “En dan heb ik het niet zozeer over sportieve successen. Elke jongere die dankzij het boksen een nieuwe wending kan geven aan zijn of haar leven, die er kracht en vertrouwen uit put, is
voor ons een succesverhaal. Rumeysa Durusoy (15) is er daar één van: “Ik heb heel wat andere sporten gedaan en had nooit de motivatie om vol te houden. Toen ik begon met boksen, dacht ik dat het weer hetzelfde verhaal zou worden. Maar ik voelde me onmiddellijk heel erg thuis en op mijn gemak. Daardoor ben ik blijven trainen, is mijn zelfvertrouwen toegenomen en nu voel ik me veel beter in mijn vel.”

Ibrahim Emsellak (26), afkomstig uit Oud-Waterschei is niet alleen een getalenteerde bokser die het Belgisch kampioenschap op zijn naam schreef. Mede dankzij OpBoksen heeft hij na zijn middelbaar besloten te gaan voor de masteropleiding Sportmanagement. Hij slaagde en is nu coördinator van de Vlaamse Boksliga. “OpBoksen heeft mij leren doorzetten in het leven. OpBoksen betekent kwalitatief en verantwoord sporten in een veilige omgeving, waar iedereen op zijn / haar tempo kan trainen. Dit zorgt voor positieve ervaringen, het bevordert maatschappelijke integratie en sportief succes.”

SPORTIEVE SUCCESSEN

Over sportieve successen gesproken. Heel wat jongeren dromen stiekem toch van een bokscarrière net als Ibrahim en Abdel. “Daarom richtten we een paar jaar geleden de vzw ‘The Boxing Company' op. “Jongeren die bij OpBoksen bewijzen dat ze talent hebben én er keihard voor willen werken, bieden we zo kansen om wedstrijden te boksen. We coachen en begeleiden momenteel een tiental boksers. Zo zijn er vanuit The Boxing Company al meerdere Belgische en Nederlandse kampioenen voortgekomen. Op hun beurt vormen zij een inspiratie voor de anderen.”

MASSATRAINING DOOR VERMAARDE BOKSKAMPIOENEN

Zo’n mooi palmares van 25 jaar, dat mag uitgebreid gevierd worden. En dat gebeurt op zaterdag 15 september. In de namiddag is er een massatraining in het SportinGenk Park. Daarop worden zo’n 300 kinderen verwacht uit heel Limburg en zelfs daarbuiten. Trainers van dienst zijn de internationaal bekende bokskampioenen Delfine Persoon, Arnold Vanderleyden en Anne Tjondal.

Nieuwsgierig? Kom een kijkje nemen! 
Massatraining OpBoksen
Zaterdag 15/09/2018 - van 14 – 16 uur SportinGenk Park

BOKSGALA OP 15 SEPTEMBER '18

’s Avonds is het dan de beurt aan amateur- en profboksers om een staaltje van hun kunnen te tonen voor een publiek van liefst 1800 toeschouwers. “Er zullen 9 kampen plaatsvinden, waarvan 6 met jongeren die momenteel nog trainen binnen ons eigen project. Daarnaast zullen er nog 3 profkampen plaatsvinden met jongens die door het project zijn uitgegroeid tot professionele boksers”, klinkt het trots.

www.genk.be/boksgala