O-parade: 25 jaar Belleman schittert in nieuw pak

Gepubliceerd op dinsdag 25 april 2023 10.32 u.
De O-parade op 1 mei krijgt dit jaar een extra feestelijk tintje. De Genkse Belleman Jempi Trippaers mag voor de 25ste keer de mooiste parade van het land op gang trekken. Ontwerpster Eveline Kühn, ook 25 jaar in het vak, steekt hem voor deze bijzondere gelegenheid helemaal in het nieuw.

NIEUWE LOOK

“Het nieuwe Bellemanpak blijft geheim tot 1 mei!”, verzekert Eveline. “Maar de lezers mogen alvast weten dat het een stijlvol pak wordt, met strakke en speelse accenten. Verfijnde details zorgen dat het geheel rijkelijk oogt. Jempi weet wat hij wil en dit ontwerp is een mooi samenspel van ons twee", verklapt ze.

LEVEND VISITEKAARTJE

“Als Belleman ben ik wekelijks op de been”, gaat Jempi verder. “Voor mij is het dus belangrijk dat het pak comfortabel zit. De Genkse Belleman heeft net een eerste pasbeurt achter de rug en is erg tevreden: “Het is nog maar mijn derde outfit in 25 dienstjaren, dus mag het wel bijzonder zijn”, glundert hij. “Helemaal mee eens”, bevestigt Eveline. “Jempi is mijn levend visitekaartje en ik hoop dat hij hierin nog jaren mag schitteren.”

JOB VAN ZIJN LEVEN

Hoe hij ooit begon als Belleman? “Eerder toevallig”, zegt hij. “25 jaar geleden zochten ze een vervanger-Belleman voor 1 mei want mijn voorganger werd plots ziek. Hij overleed het jaar daarop en toen ben ik de Genkse Belleman geworden. Het werd de job van mijn leven.”

BEL EN STEM

Van alle stoeten die Jempi op gang trekt, is de O-parade toch de meest bijzondere. Enkel een zware regenstorm in 2014 en twee coronajaren in 2020 en 2021 gooiden roet in het eten. “Maar ook toen heb ik de route afgewandeld”, zegt hij fier. “Dat is tenslotte de taak van een Belleman: mensen informeren. Toen er nog geen krant, radio, tv of Facebook bestond, was een Belleman hét communicatiekanaal van de gemeenschap. Vandaar dus mijn bel en luide stem.”

25 JAAR AMBACHT

Ook voor Eveline wordt het uitkijken naar de O-parade. In vorige edities ontwierp ze al enkele keren de volledige kledinglijn van de meikoningin en de hofdames. Dit jaar staat ze in voor de kostuums en praalwagen van de ‘Koninklijke Feestkomiteit der Grotestraat’. “Kleur is het thema en dus mag je je verwachten aan een explosie van kleuren. Voor mij is dit ook de kers op de taart van 25 jaar ambacht in mijn atelier”, aldus de Genkse ontwerpster. Ondertussen staan de twee te popelen tot het eindelijk 1 mei is. Nog enkele dagen en het is zover!

Dagprogramma en andere weetjes over 1 mei en de O-parade:

Lees meer