Workshop keramiek: terugblik

Op 4 december 2023 vond de laatste van drie workshops keramiek plaats. De bijzonder getalenteerde en heerlijk enthousiaste Corry Gielen dompelde nog eens tien 60-plussers onder in deze ontspannende bezigheid.

Al heel haar leven heeft Corry Gielen een fascinatie voor handgemaakte dingen. Als gediplomeerde glasblazer ging ze na haar studies aan de slag in de sector van de neonverlichting. Maar toen een medespeler bij een amateurtoneelgezelschap haar vroeg om enkele keramische spulletjes te maken om de scène te decoreren, ging de bal snel aan het rollen. Na de opentuindag van de Landelijke Tuingilden waarin ze haar werk tentoonstelde, kon ze de bestellingen van keramiek niet meer bijhouden.
 
Hoe lang maak je al keramiek?
Corry: Toch al zestien jaar. Destijds heb ik geen opleiding gevolgd, daarvoor ontbrak het me aan tijd en geduld. Ik heb al mijn kennis vergaard door het te doen, maar ondertussen geef ik al twaalf jaar les in keramiek en bijna zes jaar pottendraaien. Ik gebruik mijn keramische creaties ook zelf zodat ik weet hoe ik ze moet vervaardigen voor een extra duurzaam resultaat.
 
Wat maak je zoal? En hoe doe je dat?
Corry: Beelden, servies, decoratiemateriaal… Er wordt altijd met klei in drukmallen gewerkt (vormen waar je de klei in kan drukken, redactie). Na een droogtijd van twee weken gaan de creaties uit klei tien uur in de oven voor een biscuitbak op 1020°C. Daarna wordt het glazuur aangebracht, waardoor je creaties de gewenste kleur krijgen en volgt opnieuw een baktijd van tien uur. Keramiek voor buiten bak ik zelfs op 1250°C. Na elke baktijd is er een afkoelperiode van een hele dag. Bij de workshop voor de medioren en senioren kunnen we ons beperken tot één baktijd, op dezelfde temperatuur en over dezelfde tijd. Later kunnen ze hun werk ophalen.
 
Hoe verloopt een workshop bij jou?
Corry: Ontspanning is het sleutelwoord. Met keramiek werken brengt je helemaal tot rust. Bovendien kan je er veel van jezelf in stoppen. Ik stimuleer iedereen om zijn eigen idee te volgen. Uiteraard stuur ik geregeld bij tot je als deelnemer ziet waar het naartoe moet. In het begin twijfelen mensen zonder ervaring met keramiek aan hun creatie. Maar met wat tips vinden ze hun weg naar een mooi resultaat. Die vrijheid en de tevredenheid aan het einde van de workshop werken bevrijdend. Mooi om te zien dat deelnemers telkens met een goed gevoel naar huis gaan. Ondertussen heb ik elke avond een workshop op het programma.
 
Waar gaan je workshops door?
Corry: In de tuin heb ik een atelier dat plaats biedt aan een tiental deelnemers. Daar kunnen afgewerkte kleicreaties drogen en staat de bakoven. Bezoekers die mijn creaties willen bekijken ontvang ik in mijn living.
 
 

Hier kan je de beelden bekijken van de workshops: