31 mei 2020 - Wereld ANTI-tabakdag

31 mei 2020 wereld anti-tabakdag en het coronavirus

Twee goede redenen om te stoppen met roken

Rokers hebben over het algemeen longen met een minder goede afweerreactie. Hierdoor lopen ze meer risico op longweginfecties dan niet-rokers, en zijn ze over het algemeen gevoeliger voor infectieziekten en virussen. Zeker is het nog niet, maar wellicht geldt dit eveneens voor het huidige coronavirus. Als roker ben je dus kwetsbaarder en wellicht ontvankelijker voor het virus.

Ook raak je tijdens het roken vaak je lippen en gezicht aan met je vingers, meer dan een niet-roker dat doet. Zo stijgt de kans ook dat het coronavirus wordt overgedragen van je hand naar je mond, neus, ogen … Daarom is het belangrijk om de geldende preventie- en hygiënemaatregelen goed toe te passen.

Daarnaast weet men ook, op basis van ervaringen bij rokers bij uitbraken van andere coronavirussen, dat je als roker meer kans hebt op ernstige complicaties als je besmet bent met het coronavirus.

Hoe komt dit? Roken verstoort het immuunsysteem, zowel in het algemeen als specifiek in de longen. Daardoor werken die laatste minder goed. Omdat roken de trilhaartjes van het slijmvlies in de luchtwegen beschadigt, komen vervuilende stoffen ook gemakkelijker binnen bij rokers. Roken zorgt bovendien voor meer ontstekingsreacties en minder ‘reservecapaciteit’ omdat de longfunctie al verminderd is.

Daarnaast is roken ook erg schadelijk voor het hart en de bloedvaten. Mensen met hart- en vaatziektes hebben meer kans op ernstige complicaties bij corona. Om al die redenen zullen rokers als ze besmet zijn wellicht hevigere complicaties hebben.

Hieronder enkele adviezen:

  1. Als je rookt, probeer er dan mee te stoppen. Voor gratis advies, info en hulp www.tabakstop.be en 0800 111 00. 
  2. Als je toch blijft roken en je zit thuis en er zijn andere personen aanwezig in huis, rook dan nooit binnen, ga altijd naar buiten.
  3. Bij vapers en rokers is er meer contact tussen gezicht en vingers. Volg daarom deze voorzorgsmaatregelen goed op: was je handen regelmatig en raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.
  4. Deel geen sigaretten, waterpijp, e-sigaretten met anderen.
  5. Als je moet hoesten, doe dat dan in een papieren zakdoekje of in je elleboog.
  6. Hou minstens 2 meter afstand en blaas geen wolken rook of damp in de richting van anderen.
  7. Als je alleen nog de e-sigaret gebruikt, keer dan – in deze coronatijden – zeker niet terug naar de tabakssigaret.

Andere concrete adviezen over roken en vapen in coronatijden kan je krijgen bij de tabakologen van Tabakstop via www.tabakstop.be.

Bron: nieuwsbrief VI Gezond Leven