4 tips die een financieel voordeel geven

Gepubliceerd op dinsdag 24 augustus 2021 10.04 u.
Niet iedereen kan de eindjes makkelijk aan elkaar knopen. Daarom is het goed als je extra kosten kan vermijden of tijdelijk hulp kan krijgen. Heb je het moeilijk en zoek je steun? Of herkend je iemand in deze situatie? Lees dan onze tips en vertel ze verder.

01

Wonen je kinderen deels in Genk, deels buiten Genk? Vanaf nu krijgen ze gelijke voordelen!

Sommige verenigingen, sportclubs en stedelijke diensten geven een beperkt (financieel) voordeel aan Genkse kinderen. Maar als je kind bijvoorbeeld omwille van co-ouderschap bij beide ouders verblijft, maar niet in Genk gedomicilieerd is, loop je al eens een voordeel mis.

Hier heeft de stad nu een oplossing voor. Je vraagt aan het loket in het stadhuis een melding van gedeeld verblijf in het bevolkingsregister aan. Dit is gratis en het adres van je kind verandert hierdoor niet. Let wel: Zo’n registratie kan enkel in het geval van ouderschap, niet voor verblijf bij grootouders of andere familieleden.

Meer info of afspraak maken in stadhuis:
www.genk.be/gedeeldverblijf

02

Saldo ontoereikend? Zoom is er voor 18-25 jarigen.

Kwetsbare jongeren die het financieel moeilijk hebben, worden nog steeds fel getroffen door de coronasituatie. Ze hebben het moeilijk omdat ze bijvoorbeeld geen studentenjob, werk of huisvesting vinden. Voor hen is er nu hulp via zoom 18-25. De hulp kan verschillende vormen aannemen: van terugbetaling van schoolboeken, een nieuwe bureaustoel, tot een abonnement voor de bus/trein of sport. Ben je tussen 18 en 25 en bevind jij in deze situatie of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Neem contact op met Sociaal Huis Portavida. Wij werken op maat van elke jongere.

Maak je afspraak via T 089 65 57 00, ocmw-algemeen@genk.be of kijk op: 

zoom1825.be

03

Doe je voordeel met de bus!

Gebruik je vaak het openbaar vervoer of wil je dat vaker doen? Dan kan je je voordeel doen met de Buzzy Pazz (t.e.m 24 jaar) en de Omnipas (25 t.e.m. 59 jaar). De stad zorgt hier voor een korting van 25 % die onmiddellijk afgetrokken wordt bij de aankoop. Met het VT-statuut heb je nog meer korting.

Voor sporadisch gebruikers: wist je dat je in Genk slechts 1 euro per busrit betaalt als je een tienrittenkaart Genk neemt? Dit is enkel geldig voor busritten binnen Genk.

www.genk.be/tussenkomsten-van-de-stad en www.delijn.be

04

Sociale voordelen met de Verhoogde Tegemoetkoming

Het statuut verhoogde tegemoetkoming (VT-statuut) krijg je van je mutualiteit op basis van een sociaal voordeel of een inkomensonderzoek. Hierdoor betaal je minder bij dokter of tandarts. Maar er zijn nog heel wat voordelen zoals korting voor culturele, sport- en jeugdactiviteiten en busvervoer. Met dit VT-statuut krijg je ook automatisch het sociaal tarief voor elektriciteit en gas toegekend.

KOM JIJ IN AANMERKING VOOR HET VT-STATUUT?

Kom in oktober naar een van volgende inloopdagen en laat onderzoeken of je alle sociale voordelen voldoende benut:

  • 5/10 Sledderlo
    Campus O³, Bijlkestraat 18
  • 7/10 Genk-Centrum
    Campus O³, Jaarbeurslaan 19
  • 8/10 Kolderbos
    Wijkbureau, Priesterhaagstraat 32
  • 12/10 Zwartberg
    Wijkbureau, Lucien Londotstraat 3
  • 14/10 Waterschei
    Campus O³ - Minderbroederstraat 6
  • 15/10 Winterslag
    Wijkbureau Dynamo - Noordlaan 137

Telkens van 9 tot 13 uur. Breng je identiteitskaart en pincode mee!
Meer info: T 089 65 57 20 en www.genk.be/kortingenvrijetijd


Photo by eskay lim on Unsplash