45-eurobon voor Genkenaren: 3 miljoen zuurstof voor lokale economie

Gepubliceerd op donderdag 1 oktober 2020 11.37 u.
Het stadsbestuur kondigde in het voorjaar al aan 3 miljoen euro vrij te maken voor een maatregel die zowel de bevolking als de lokale economie ten goede zou komen. Elke Genkenaar krijgt nu 45 euro in de vorm van een geschenkbon, te besteden bij deelnemende Genkse handel, diensten en horeca.

De 45-eurobon valt tussen 30 oktober en 6 november in je brievenbus. Je kan hem gebruiken vanaf midden november. Op dit moment legt de stad de laatste hand aan de voorbereiding. Zo loopt momenteel een oproep aan handel, horeca en diensten om zich aan te sluiten bij het systeem.

Injectie van 3 miljoen

De coronacrisis is een zware last voor bevolking en economie. Het stadsbestuur kondigde daarom dit voorjaar al een aantal lokale relancemaatregelen aan, zoals onder meer een ‘tax holiday’ voor Genkse ondernemers in 2020, steun aan de cultuursector en het verenigingsleven. En dus ook deze: een bon van 45 euro voor elke Genkenaar. Doel is een win-winsituatie te creëren voor de Genkse gezinnen, de lokale economie en het maatschappelijk weefsel.

Nieuwe geschenkbon

Om de maatregel concreet te maken, gaat de stad gebruik maken van een nieuwe Genkse geschenkbon: de Doe es Genk-bon. Die zal werken zoals een bankkaart of elektronische maaltijdchequekaart: je kunt ermee betalen in de winkel, in een horecazaak of voor diensten. Via een app kun je checken hoeveel geld er nog op je kaart staat.

Elke Genkenaar ontvangt een geschenkbon in de brievenbus. Om fraude te voorkomen, laten we een tweetal weken tussen de verzending en het opladen van de bonnen. Dat geeft iedereen de kans om te melden mocht hij of zij geen bon gekregen hebben. Midden november laden we het bedrag op de kaarten en vanaf dan kunnen ze gebruikt worden. Voor een gezin van twee ouders en twee kinderen bijvoorbeeld, gaat het om een totaal bedrag van 180 euro.

Je zal zes maanden de tijd hebben om je bon op te maken. We houden die periode bewust vrij kort omdat het ook echt de bedoeling is dat het geld wordt gespendeerd. En het najaar is natuurlijk de periode bij uitstek waarin mensen vaak extra uitgaven hebben zoals voor cadeautjes, eten en drinken tijdens de feestdagen,….

De 45-eurobon valt tussen 30 oktober en 6 november in je brievenbus.

www.genk.be/45euro