45 jaar woonwagenpark Horensberg

Gepubliceerd op dinsdag 27 september 2022 9.53 u.
Woonwagenterrein Horensberg in Oud-Waterschei is het oudste en grootste van Limburg. Het park kent een rijke geschiedenis en traditie. Stad en bewoners gaan binnenkort de toekomst van Horensberg verder uittekenen. Maar wat weten we eigenlijk over Horensberg en de bewoners? Tijd voor een portret.

REIZEND BEROEP

Het woonwagenterrein Horensberg werd ingehuldigd in 1977 als eerste officiële terrein in Limburg. Wat 45 geleden begon met een vergaderlokaal en wat eenvoudig sanitair groeide uit tot een terrein van 2,6 hectare met 51 standplaatsen. Heel wat Genkenaren groeiden er op en zetten hier hun familietradities voort.

Momenteel verblijven hier zo’n 150 bewoners waaronder nog heel wat ‘voyageurs’. Ze stammen af van de Vlaamse families die al sinds de 15de eeuw reizende beroepen uitoefenden zoals scharenslijpers, foorkramers, schroothandelaars enzovoort. Naast hun vaste woonwagen hebben ze vaak ook een caravan of camper om te reizen.

FAMILIEBAND

Remi maakte de aanleg van het woonwagenterrein van dichtbij mee. Hij werkte tot voor kort als pastoor in de parochie van Oud-Waterschei en is nu aalmoezenier. Voor heel wat bewoners is hij een steun en toeverlaat. “Ik heb heel wat bewoners gehuwd en kindjes gedoopt”, vertelt Remi, die het terrein zeer goed kent. “Ik ken hen en het terrein door en door. Wat deze plaats zo bijzonder maakt? De sterke familiebanden en het gevoel van vrijheid”, verzekert hij. “De mensen hier kunnen zich geen ander leven voorstellen en geven het door aan hun kinderen.”

TERUG NAAR DE ROOTS

Marieke groeide op in een woonwagenfamilie. “Ik reisde met mijn ouders, broers en zussen heel de streek rond. Ik vond dat heel leuk, want overal maakte ik nieuwe vriendjes. Maar het was vaak ook aanpassen. Daarom heb ik mijn eigen kinderen in een huis in de stad opgevoed. Toen de laatste het nest is uitgevlogen, twijfelde ik niet en ben ik naar Horensberg teruggekeerd. Ik zou nergens anders willen wonen.”

VAKANTIEGEVOEL


De liefde bracht Eugeen naar Horensberg. Vijf jaar geleden trok hij in bij Catharina, zijn huidige echtgenote. Als dochter van foorkramers woont zij al bijna heel haar leven op het woonwagenterrein. “Als echte Genkie kende ik het terrein natuurlijk wel, maar was ik niet vertrouwd met hoe het er hier aan toe ging. In het begin voelde ik me soms een toerist in eigen stad”, lacht Eugeen. “Maar nu weet ik: ‘dit is mijn thuis’." De vooroordelen over Horensberg zijn niet terecht, vindt hij want hier wordt goed samengeleefd.

Meer weten over Horensberg en de toekomst van het woonwagenpark?

Op donderdag 6 oktober tussen 18 en 21 uur is er een inloopmoment in het parochiehuis Kapelleke. Stadsmedewerkers geven meer uitleg bij de toekomstplannen voor Horensbergdam. Thema's zoals infrastructuur, mobiliteit, vergroening en veiligheid komen hier aan bod. Ook buurtbewoners zijn welkom. 

LEES MEER