5 dingen die je moet weten over de buitenschoolse kinderopvang in Genk

Stad Genk herorganiseert samen met de scholen en de opvangorganisaties de buitenschoolse kinderopvang in Genk. Het nieuwe systeem bestaat uit kortdurende opvang op school en langdurende opvang op één centrale plek voor meerdere scholen samen. We voeren dit systeem geleidelijk in in heel Genk, in overleg met alle betrokkenen. Hier lees je er meer over.

Wat verandert er eigenlijk en waarom?
Waar is dit systeem al in werking?
Wat is korte en lange opvang eigenlijk?
Hoeveel kost het?
Hoe geraakt mijn kind van en naar de opvang?
1. Wat verandert er eigenlijk en waarom?

Wist je dat meer en meer Genkse gezinnen gebruik maken van kinderopvang voor en na de school? Ook tijdens de schoolvakanties zoeken steeds meer ouders opvang voor hun kinderen. Het stadsbestuur, de scholen en de opvangorganisaties werken daarom samen om méér langdurende buitenschoolse opvang te kunnen organiseren voor de Genkse gezinnen. En om ervoor te zorgen dat die opvang zo goed mogelijk aansluit bij hun noden en wensen. Tegelijkertijd werken we ook samen aan een nóg betere kwaliteit van die opvang, bijvoorbeeld door verschillende activiteiten aan te bieden: sport, tekenen, muziekles,… Zo kunnen zo veel mogelijk Genkse kinderen ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. En dat tijdens de naschoolse opvang, dus zonder dat ouders er een extra inspanning voor moeten doen.

2. Waar is dit systeem al in werking?

Het nieuwe opvangsysteem is een grote verandering voor iedereen. Daarom kiezen we ervoor dit in stappen te doen, telkens in één deeltje van onze stad, telkens in overleg met scholen, ouders, vrijetijdsorganisaties.

 • De vernieuwde opvang is er al in Genk-Oost, voor de leerlingen van de scholen De Bret, Reinpad-Gelieren, Sint-Martinus, De Luchtballon, en in Genk-Noord voor de leerlingen van de School met de Bijbel, Sint-Jozefschool, Stippestap, De Bladwijzer, Driehoeven, Sint-Albertus, ’t Schoolke Oud-Waterschei en Lucerna.
 • In april 2018 startten we ook in Genk-West, voor leerlingen van de scholen Sint-Michiel Winterslag, Boxbergheide en Het Kompas. Na een aanloopperiode van gedeeltelijke instap vorig schooljaar, stapte op 1 september 2020 ook Sterrenrijk Bokrijk helemaal in.
 • De gecentraliseerde opvang in Genk-Centrum is in volle ontwikkeling en zal zijn deuren openen op 1 september 2021.
 • Ook Genk-Zuid wordt niet vergeten. Hoe de opvang er in Genk-Zuid precies zal gaan uitzien wordt momenteel onderzocht.
3. Wat is korte en lange opvang eigenlijk?

Het nieuwe opvangsysteem is een samenwerking, daarom worden de taken ook verdeeld:

 • Heb je langer dan een uur opvang nodig?
  Dan is er opvang van 7 uur ’s morgens tot minstens 18.30 uur. Deze lange opvang is ook open tijdens schoolvrije dagen en vakanties.
 • Heb je maar korte tijd opvang nodig?
  Dan is er max. één uurtje opvang in en door de school.
 • Zin om je talenten te ontdekken in andere activiteiten?
  Ga Voor Kunst, C-mine Cultuurcentrum, Technologiebende en dienst Sport werken mee aan een boeiend aanbod.
4. Hoeveel kost het?

Alle opvangorganisatoren in Genk ( zowel kort als lang) kiezen voor dezelfde prijs, zo betaal je als ouder overal evenveel ongeacht je schoolkeuze of woonplaats:

 • 0,85 euro / begonnen half uur ( voor en na school)
 • 3,04 euro voor minder dan 3u opvang
 • 4,57 euro voor 3 tot 6u opvang
 • 9,06 euro voor meer dan 6u opvang

Er zijn in de lange opvang ook kortingen voor broers en zussen en mogelijkheden voor een sociaal tarief.

5. Hoe geraakt mijn kind van en naar de opvang?

Kinderen die slechts korte tijd naar de opvang gaan, blijven in de school. De lange opvang gaat door op een locatie in de buurt van de school. Als deze erg dicht bij je school ligt en te bereiken is via een veilige route, dan brengen en halen opvangbegeleiders de kinderen te voet. Anders wordt er door de stad busvervoer voorzien. Ook hier zorgen de opvangbegeleiders voor een veilig en vlot verloop. De prijs van de bus is inbegrepen in de opvangprijs, ouders hoeven hier niet extra voor te betalen.

Voor kinderen/gezinnen die met de fiets naar school/opvang willen komen, maar dit omwille van het busvervoer en/of de afstand niet (meer) kunnen doen wordt er nog een oplossing gezocht.