5 X oude iconische bomen in Genk

Gepubliceerd op maandag 28 juni 2021 17.17 u.
Om te genieten van mooie bomen, hoef je in Genk echt niet naar het bos te gaan. In parken, op pleintjes en langs de straat vind je bijzondere, merkwaardige en soms heel oude exemplaren. We pikten er deze vijf uit.
1. Eeuwenoude hulstbomen in Langerlo

Op de Meilweg in Langerlo staan vier flink uit de kluiten gewassen hulstbomen op een rij. We kennen hulst vooral als een struikachtige boompjes, maar deze zijn meters hoog. Uit officiële bron weten we dat de eigenares van de aanpalende hoeve in 1934 zeker wist dat ze toen al 300 jaar oud waren. Zelfs landschapsschilder Emile Van Doren bekommerde zich destijds om deze unieke exemplaren, die nu toebehoren aan het openbaar domein zodat de stad ze kan vrijwaren.

2. Geurende lindes in Bret-Gelieren 

Deze heerlijk geurende Lindebomen staan op een heuvel op de kruising van de Neerzijstraat met de Waterstraat, naast restaurant Giuliano, wat ooit een oude hoeve was. De kapel die vlakbij staat, zie je hier niet op de foto. Maar samen vormen ze een uniek zicht. Hoe oud de bomen zijn, weten we niet, maar oude postkaarten en schilderijen onthullen ons dat ze minstens 150 jaar oud zijn.

3. Imposante treurbeuk in Vlakveld 

Op de Kempenlaan in de wijk Vlakveld, staan heel wat rode (treur)beuken. Maar op de hoek met de Koningin Astridlaan staat dit imposante groene exemplaar. In volle zomer heeft de boom een prachtig donkergroen glimmend bladerdek dat voor verkoeling zorgt. Vlakveld is een naoorlogse tuinwijk dus zal deze boom ongeveer 70 jaar oud zijn.

4. Sportieve zomereik in het Molenvijverpark 

Een plek waar je heel mooie bomen aantreft, is uiteraard het Molenvijverpark. Ooit was dit een moerasgebied in de Dorpsbeekvallei, maar nu een stukje hemel op aarde. Onze Dienst Groenbeheer zorgt hier voor een heel natuurlijke look. Het park werd ingericht in 1967 maar deze prachtige zomereik aan de fitnesstoestellen behoort wellicht tot de club van 100-jarigen.

5. Zeldzame olm in Winterslag 

Wat is er zo speciaal aan deze olm, ook wel iep genoemd, op het pleintje tussen de Lantmeetersweg en de Koerweg? Wel, dit gaat om de oudste gekende Genkse olm op het openbaar domein. Hij is wellicht meer dan 70 jaar oud. Door een schimmel is de boomsoort tegenwoordig nagenoeg uitgestorven in de natuur. Vandaar dat we dit zeldzaam exemplaar graag in de kijker zetten.

Ken jij ook een oude boom in Genk met een mooi verhaal? Tag je foto’s met #bomenliefde en #genk3600