5 middeltjes om niet alleen te zijn

Gepubliceerd op maandag 3 februari 2020 11.35 u.
Brrr februari … het is een donkere, koude maand. Veel mensen houden er niet van. En dan is het ook nog eens Valentijn. Maar wat als je niets te vieren of te delen hebt? Wat als je uit de eenzaamheid wil geraken? Dit zijn onze tips. Heb je ook tips? Tag je foto’s met #genk3600 of #3600genk!
1. EEN LUISTEREND OOR

Iedere week bellen vrijwilligers Myriam, Suzy, Esmeralda en Catharina naar Genkse senioren voor een hartelijk gesprek. BELgezel contacteert (vooral) senioren met een klein sociaal netwerk en die vaak alleen zijn. Ze doen dat op afgesproken tijdstippen en je kiest zelf waarover je wil praten. Zou jij het ook fijn vinden om wekelijks opgebeld te worden?

Spring eens binnen in één van de 5 dienstencentra van stad Genk of bel: contactgegevens-dienstencentra-Genk

2. EEN HELPENDE HAND

Een beetje hulp in huis kan het leven aangenamer maken, zeker als je er alleen voor staat of niet meer zo mobiel bent. Toch is hulp vragen niet altijd gemakkelijk. Een Uur Voor Mijn Buur helpt een handje. Er zijn vrijwilligers die handig zijn met klusjes en er zijn er die je graag begeleiden met een wandeling of een gezelschapsspel. Dit is voor Genkenaren die geen beroep kunnen doen op familie of professionele diensten.

Spring binnen in dienstencentrum Ter Hooie (Dieplaan) of neem telefonisch contact: Dienstencentrum Ter Hooie

3. PRATEN OVER VERLIES LUCHT OP

Ook wie een levenspartner verloren heeft, moet leren omgaan met verdriet en eenzaamheid. In Genk kunnen 55-plussers terecht in een praatgroep. ‘Rouwen, hoe doe je dat?’ start drie keer per jaar. Je komt zes keer samen.

Er zijn drie locaties:

  • Dienstencentrum Ter Hooie
  • Dienstencentrum De Hazelaar
  • Dienstencentrum De Steymer

Je kan ook bezoek aan huis krijgen. Neem contact op met het Bezoekteam van de dienstencentra, en zij komen graag tot bij je thuis.
Bezoekteam - Ter Hooie

4. OVERKOP GAAN KAN HELPEN

Jongeren die met een probleem zitten waar ze thuis of onder vrienden liever niet over praten, voelen zich ook alleen. Misschien biedt het Genkse Overkophuis wel een oplossing. Er zijn buddy’s (vrijwilligers) en hulpverleners aanwezig voor een luisterend oor op woensdag en op donderdag- en vrijdagnamiddag.

Het Overkophuis ligt in Jeugdcentrum Rondpunt 26.
Je kan ook bellen (0472 22 32 40) of mailen naar genk@overkop.be

5. WIE LEEST, IS NOOIT EENZAAM

Social media: ze geven je het gevoel niet eenzaam te zijn maar houden ze je gedachten ook echt weg van eenzaamheid? Nee, probeer het liever eens met een goed boek. Ga eropuit in onze bib en laat je adviseren. Samen met je boek krijg je er meteen een gezellig praatje bij. Onze tip: “De meest eenzame walvis ter wereld” (Lannoo 2018), een ontroerend verhaal over vriendschap, de kracht van verbeelding, vaders en dochters. Iets om te delen met kinderen of kleinkinderen!