5 x Natuur waar je niet aan voorbijloopt

Gepubliceerd op maandag 13 januari 2020 12.10 u.
Trek je eropuit in de Genkse natuur? Loop dan niet zomaar voorbij aan de prachtige planten en bomen. Ook in de winter vallen ze op. Omdat ze bloeien of omdat je ze beter kan zien, zonder het weelderige groen van de zomer. Dit zijn onze tips!

Heb je ze gespot? Tag je foto’s ook met #genk3600 of #3600genk en verschijn in onze fotorubriek!

1 ZOMEREIK OOK KNAP IN DE WINTER!

Zomereiken zijn echt van hier en groeien uit tot prachtige bomen met een mooie kruin. Veel dieren en zwammen leven van de zomereik. Vroeger werd deze boom vaak gebruikt in de bouw, om percelen af te bakenen en als geriefhout. Zo ontstonden eikenstoven en daarvan zie je prachtige exemplaren op de Opglabbekerzavel en aan de Melberg.

2 GROVE DEN RANK EN SLANK

In Genk hebben we heel wat bossen met grove dennen. Je herkent ze aan de roestbruine kleur bovenaan de stam. Als de grove den de kans krijgt om te groeien en veel plaats heeft, groeit hij niet kaarsrecht maar in de breedte met afhangende takken. Dat geeft niet alleen mooie vormen maar biedt ook een schuilplaats aan dieren. Zo heeft de zeldzame nachtzwaluw deze boom nodig in zijn leefgebied.

3 DE JENEVERBES IS VAN ONS

Hasselt mag dan wel de stad zijn van de jenever, Genk is de stad van de jeneverbesstruik! En die kan de vreemdste vormen hebben: van een zuil tot een struik. In Genk zien we de zeldzame struik onder meer aan de Melberg. Bij ons leeft de tweede grootste groep van Vlaanderen, we verzorgen ze dan ook goed! Jeneverbes heeft medische eigenschappen maar is ook handig in de keuken.

4 GASPELDOORN ALTIJD GROEN

Deze struik lijkt op een brem. Voel maar even, dan weet je waar deze plant zijn naam gehaald heeft. Deze struik blijft groen in de winter en groeit op zandgronden. In Genk staan er die je in december en januari kan zien bloeien!

5 KOOL WINTERHARD EN LEKKER

In de moestuinen van Genk is er een plant die stevig overeind blijft in januari: de kool. Groene, rode, witte kool, spruitjes …Goedkoop en barstensvol vitaminen! Dit kooltje op de foto werd gespot in een moestuinbak in ‘De Sfeertuin’, een mini-parkje in de Grotestraat. Wil jij als centrumbewoner ook zo’n bak, voor kruiden, bloemen of groenten? Neem contact op met wijkmanager Annelies Hermans!


T 089 65 43 16 of annelies.hermans@genk.be