5 x op reis (met de juiste reisdocumenten)

Gepubliceerd op dinsdag 5 juni 2018 14.12 u.

We naderen de grote vakantie. Ongetwijfeld gaan er weer veel Genkenaren op reis. Met deze tips zorg je ervoor dat het een veilige vakantie wordt!

CHECK JE BESTEMMING

Ga je naar landen buiten de Europese Unie, bevraag je dan bij je reisbureau of kijk op
www.diplomatie.be welke reisdocumenten en eventuele visa je nodig hebt. Je vindt hier ook reisinformatie en aanbevelingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Check best ook of voorhand of je rijbewijs geldig is in je vakantieland!

KEN DE RISICOLANDEN

Ga je naar een risicoland? Dan kan je je ook aanmelden op travellersonline.diplomatie.be
zodat de Belgische overheid een zicht heeft op landgenoten die zich – tijdelijk - in het buitenland bevinden. Dit kan handig zijn bij natuurrampen of andere crisissituaties die zich kunnen voordoen.

JE KINDEREN

Kinderen jonger dan 12 krijgen gratis een Kids-ID van stad Genk. Check of je al een Kids-ID voor je kind hebt en of deze nog geldig is. Denk eraan: de aflevertijd bedraagt 2 weken. Maak tijdig een afspraak op www.genk.be

Ook belangrijk: De Kids-ID hoort toe aan het kind. Geef het mee als het met de andere ouder of grootouder weggaat. Gaat je kind weg onder begeleiding van een andere volwassene, school of vereniging? Dan moet je ‘een reistoelating’ aanvragen op het Balieplein.

JIJZELF

Afhankelijk van je bestemming heb je een identiteitskaart nodig ofwel een reispas (paspoort). Ook moet je eID of reispas soms nog een bepaalde geldigheid hebben tijdens je verblijf in het buitenland. Heb je een nieuwe eID of reispas nodig? Maak dan tijdig een afspraak op www.genk.be zodat je gevraagde document voor je klaarligt en je gerust op vakantie kan vertrekken.

EN JE HUIS?

Wil je gerust op vakantie vertrekken, dan kan je familie of kennissen vragen een oogje in het zeil te houden. Maar je kan ook een afwezigheidsmelding bij de stad doen. Dit kan voor een periode van maximum één maand. Alle voorwaarden en het aanvraagformulier vind je op
www.genk.be/veiligheidshuis