50 jaar Product Design in Genk

Gepubliceerd op dinsdag 24 september 2019 11.46 u.
In 1969 werd in Genk de opleiding Industriële Vormgeving opgericht. 50 jaar later, hebben veel alumni hun plaats in de designwereld gevonden. Voor hun jubileumjaar organiseert de opleiding Product Design van LUCA School of Arts een bijzondere tentoonstelling.

"Dit wordt een eerbetoon aan de opleiding én aan de (oud)studenten", zegt Ronald Clays. Hij studeerde af in 2017 aan LUCA School of Arts en is curator van de expo Designing Designers

"Ons succes? Openheid en diversiteit"
3600: 50 jaar is niet niks! Wat is het succes van de opleiding ‘Product Design’?

Ronald: "Het is niet makkelijk om het succes in een zin samen te vatten. Maar ik denk dat vooral openheid en diversiteit onze opleiding al 50 jaar lang kenmerken. Openheid omdat studenten de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen. Diversiteit omdat een persoonlijke visie op design hier gestimuleerd wordt. Wie hier afstudeert, start met een unieke ontwerpidentiteit en een eigen verhaal."

3600: Welke bekende ontwerpen of ontwerpers zijn al uit de opleiding voortgekomen?

Ronald: "De opleiding leverde al heel wat talent af. Namen als Casimir, Linde Hermans of Roel Vandebeek zijn geen onbekenden. Genkse designers maken ook bekende ontwerpen voor studio’s. Mathias De Winter ontwerpt bij Bagaar en Wilbrecht Siau bij Pars Pro toto. En bij vele gezinnen ligt misschien speelgoed van Smart door Raf Peters? Namen zoals Frederic Boonen en Wim Segers stampten zelf een grote studio uit de grond. Jan Boelen maakt dan weer internationaal naam als curator en binnenkort als rector in Karlsruhe. En nog anderen schoppen het ver in de mode zoals Raf Simons. De lijst is lang en daar zijn we trots op."

3600: Welke highlights in de expo mogen we zeker niet missen?

Ronald: "Het werk van Rein Lambrichts vind ik sterk. Hij ontwierp speelgoed dat kinderen aanzet om buiten te spelen. De klassieke puzzel bijvoorbeeld, heeft maar een functie. Terwijl een tak eindeloze mogelijkheden heeft: van zwaard tot paraplu, om een tent op te zetten of te tekenen in zand. Met dit principe geeft Rein kinderen net genoeg inspiratie om hun fantasie op los te laten. Ook interessant is de ‘BRDR-gun’ van Lies Fauconnier. Ze ontwikkelde een pen om illustraties op stof te borduren. Re.Color van Anke Van Asbroeck is nog zo’n inspirerend voorbeeld. Zij haalde kleurpigment uit afval van groenten en fruit en creëerde een indrukwekkende waaier van natuurlijke kleuren in een toolkit waarmee je zelf aan de slag kan. Relevant als je wil bijdragen aan het verduurzamen van onze planeet." 

3600: Je bent zelf ook een jong talent. Dit is niet de eerste tentoonstelling die je verzorgt?

Ronald: "Klopt, ik deed het een eerste keer in 2018 voor Z33 in Hasselt. Daar mocht ik de laatste tentoonstelling in de Begijnenhuisjes bouwen. Het was een ode aan de Begijnen als één van de eerste vrouwenbewegingen. En nu maak ik een tentoonstelling over de opleiding die me nauw aan het hart ligt. Een hele eer dus."

Designing designers

Tentoonstelling over de relevantie van designonderwijs in het verleden, het nu en de toekomst - LUCA School of Arts, 15/10 tot 05/01, C-mine designcentrum

Bezoek ook de LUCA showcase op C-mine!

LUCA School of Arts kijkt van 15 tot 19 oktober terug naar de beste realisaties van het afgelopen jaar en blikt vooruit op het nieuwe academiejaar. Met o.a. lezingen, concerten, boekvoorstellingen en expo. Meer op op www.luca-arts.be