5X elke druppel telt

Gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2021 12.48 u.
We horen het elk jaar. Het grondwaterpeil zakt snel en er zijn te veel droge periodes. Met kleine inspanningen kunnen we te veel waterverbruik vermijden én het te veel aan water opvangen. En dat is goed voor de natuur en je portemonnee. 5 tips die jij kan doen en die de stad doet.

1. VANG OP WAT JE KAN

Elke liter kraanwater die je niet gebruikt is pure winst. Waarom dus geen regenton plaatsen om water op te vangen? Zeker nuttig in tijden dat er té veel regen valt. Hiermee kan je alvast je planten water geven als er niet genoeg regen valt! Meer info? Loop eens langs de kruidentuin aan het oud gemeentehuis (Oude Markt 2) of in een van de wijkcentra en ontdek welke systemen er zijn. Ook bij het Heempark in de Hoogzij krijg je advies.

TIP: De actie ‘bon voor een ton’ loopt nog steeds! Doe er je voordeel mee!
www.genk.be/een-bon-voor-een-ton

2. PLANT GEEN ZORGENKINDJES

Wil je je tuin opnieuw aanplanten? Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen: bijvoorbeeld inheemse planten of planten met een grijs of dik blad. Deze soorten hebben maar af en toe een slokje extra water nodig. Ook de stad houdt hier rekening mee. Loop maar eens door het centrum voor inspiratie.

TIP: vraag raad aan een tuinranger tijdens een gratis tuinbezoek:
www.tuinranger.be

3. HERGEBRUIK WATER

Gebruik afgekoeld kookwater van rijst of aardappelen om je tuin een mineralen-boost te geven. Of was je auto met regenwater en biologisch afbreekbare zeep en schrob hiermee ook je oprit. Het water mag dan gerust in je tuin lopen. Een win-win-win situatie! Wist je dat de stad ook regenwater inzet? En bij extreme droogte wordt zelfs gezuiverd rioolwater hergebruikt om openbaar groen te bewateren.

TIP: Giet kookwater op ongewenst onkruid op je terras:
onkruid weg en water in de grond, dubbele winst!

4. BEDEK DE BODEM

Water dat verdampt op warme dagen? Zonde toch! Je kan dit voorkomen. Laat je gras gerust een weekje langer staan: goed voor het grondwater én de biodiversiteit. Bedek de kale grond tussen je planten met natuurlijk materiaal zoals bladeren of schors. De stad doet dit onder meer in het perk tegen het stadhuis met een mulchlaag. Gebruik je bloempotten, neem dan lichte kleuren en plaats ze dicht op elkaar. Dat houdt water vast.

TIP: Bladeren, takjes, gemaaid gras, …Alles wat biologisch afbreekbaar is, kan je gebruiken om de grond te bedekken.

5. ELKE DRUPPEL TELT

Laat jij de kraan lopen bij het tandenpoetsen? Hoe ouderwets! Is het water in de douche nog te koud? Vang het op terwijl je wacht op warm water. Of was jij borden af voor ze de vaatwasser ingaan? Niet doen, veeg ze af met een pannenlikker. Al deze kleine inspanningen besparen je veel water. Ook de stad gebruikt heel gericht water in het stadsgroen, enkel wanneer dat nodig is.

TIP: Elke dag een uitgebreide douche is overbodig, een kattenwasje volstaat ook!