5X handen uit de mouwen tegen zwerfvuil

Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2023 16.17 u.
Genk bindt de strijd aan tegen zwerfvuil. Want ondanks de vele inspanningen die bewoners en stad doen om de stad netjes te houden, blijft vervuilers opsporen en beboeten nodig. Gelukkig zijn er veel initiatieven die sorteren en opruimen belonen! Dit zijn enkele tips.

01. DOE DE CLICK!

Fostplus lanceert ‘Click-it’ in Genk. In een handige app kan je punten sparen voor elk stuk zwerfvuil dat je opraapt en weggooit. Je punten ruil je in tegen heel wat leuke prijzen, zoals een ‘Doe es Genk’-kaart.

Hoe werkt het?

1. Registreer je in de app.
2. Scan zwerfvuil dat je onderweg tegenkomt en gooi het in de vuilbak. Voor elk stuk afval dat je weggooit, krijg je punten (Circular UCoins).
3. Ga naar de Click webshop en ruil jouw Circular UCoins in voor een prijs die jij wilt.
4. Click verder en help ons mee Genk nog properder te maken.

Lees meer

02. GEEF JE OUDE ELEKTRO MEE

Raak je minder makkelijk in het recyclagepark? Dan is Café Recupel voor jou dé oplossing om van je kapotte of ongebruikte elektro af te raken. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart is je oude elektro welkom in Café Recupel in Genk-Centrum. Geef je kapotte of ongebruikte elektro af en krijg een gratis traktatie!

17 en 18/03
Grote Markt in Genk
10 tot 18 uur

Lees meer 

03. WORD MOOIMAKER 

Stad Genk beloont inwoners, scholen en verenigingen die zwerfvuil helpen opruimen. Niet alleen in groep maar ook in je eentje kan je mooimaker worden, en kan je rekenen op een vrijwilligersvergoeding van 20 euro per gewerkte dag. Ontdek de mogelijkheden.

Lees meer

04. GEEN PEUKEN OP STRAAT!

Sigarettenpeuken zijn erg storend. Het geeft een vuile indruk van een straat of buurt en trekt meer zwerfvuil aan. Bovendien zijn ze schadelijk voor de natuur omdat peuken niet afbreken. Vorig jaar plaatste de stad 6 extra peukenverzamelbakken zichtbaar in het centrum van Genk. 20.000 peuken werden verzameld en gerecycleerd.

05. ZWERFVUIL GESPOT? MELD HET!

Een blikje of sigarettenpeuk op straat gooien, een afvalzak aan een glascontainer achterlaten, afval bovenop een overvolle vuilnisbak achterlaten, afval in natuur gooien … het staat allemaal gelijk met sluikstorten. Genk heeft nu meer handhavers in dienst. Wie betrapt wordt, krijgt niet enkel de boete, maar draait op voor de opruimkosten. Zie je een sluikstort, zwerfvuil, of een overvolle openbare vuilnisbak? Meld het ons en we nemen de gepaste maatregelen.

Meld