5x lichten uit! Nacht van de Duisternis

Gepubliceerd op woensdag 28 september 2022 11.05 u.
Op 8 oktober is het de ‘Nacht van de Duisternis’ en doven we de lichten. Uitstekend voor onze energiefactuur maar het doet ons ook stilstaan bij wat lichtvervuiling is. In Kattevennen- Cosmodrome leer je de hele maand over de invloed van licht op mens en dier. Dit kan je er allemaal gaan doen.

01 WELKOM IN HET 'COSMIC CAFÉ'

Cosmic Café is een nieuw concept van Kattevennen-Cosmodrome. In dit maandelijks wetenschapscafé luister je tussen pot en pint naar interessante sprekers en praat je mee. Het eerste thema is lichtvervuiling. Welke negatieve gevolgen heeft het voor onze omgeving en de biodiversiteit? Maaike Dubois (foto) van Volkssterrenwacht Armand Pien en Daan Dekeukeleire van ANB vertellen meer. Aansluitend doven we de lichten en kijken we naar de sterrenhemel.

Zaterdag 8 oktober om 19 uur in Kattevennen-Cosmodrome. Tickets kosten 5 euro.

02 HAAL JE GRATIS STERRENKAART

Ook thuis kan je in oktober de Nacht van de Duisternis beleven. Doof rond 21 uur alle lichten en bij helder weer zal je versteld staan van wat je ziet. Met behulp van de sterrenkaart kan je sterren en planten herkennen. Je kan gratis een sterrenkaart afhalen in het bezoekersonthaal van Kattevennen, stadhuis, bibliotheek, SportingGenk Park en C-mine.

Af te halen tot eind oktober of zolang de voorraad strekt!

03 GEDEELTELIJKE ZONSVERDUISTERING

Op dinsdag 25 oktober dooft het heelal zelf het licht. Want dan beweegt de maan tussen de zon en de aarde en wordt het heel even donker. Je kan dit waarnemen vanaf 11.09 uur en om 12.04 uur volgt de maximale zonsverduistering waarbij de maan een kwart van de zon bedekt. Bij goed weer kan je de verduistering komen volgen via zonnetelescopen.

Dinsdag 25 oktober vanaf 11 uur in Kattevennen-Cosmodrome.

04 EERSTE STERRENKIJKAVOND

Tijdens de eerste sterrenkijkavond van het seizoen verneem je alles over deze zonsverduistering van een Astroranger. Wat doet dit plotse fenomeen met mens en dier?
Kom luisteren en je bent helemaal mee!

Zaterdag 22 oktober vanaf 20 uur in Kattvennen-Cosmodrome. Tickets kosten 5 euro.

05 BESCHERM JE OGEN

Wist je dat je nooit rechtstreeks naar de zon mag kijken? Bescherm je ogen met een eclipsbril of zonnefilter. Een zonnebril volstaat zeker niet!

Een eclipsbril koop je voor 2 euro in het bezoekersonthaal Kattevennen-Cosmodrome.