5x Open Gebedshuizen in Genk

Gepubliceerd op donderdag 26 april 2018 13.46 u.
De Open Gebedshuizendag plaatst vijf Genkse gebedshuizen in Genk-Noord in de kijker. We stellen ze hier aan je voor. Je kan ze op 6 mei 2018 aan de buiten- én binnenkant bewonderen tijdens een rondwandeling.

GRIEKS ORTHODOXE KERK

Wist je dat deze kerk uit 1983 werd gewijd aan Sint-Barbara, de patroonheilige van de mijnwerkers? Een mooi eerbetoon aan alle mijnwerkers. De binnenkant van deze Griekse kerk is weelderig versierd met een iconostase, een gouden, versierde wand met iconen.

G.A. Galopinstraat 21

TURKSE MOSKEE

Het gebouw waar de Mevlana Camii (Turks voor moskee) in huist, deed vroeger dienst als logementshuis en is gebouwd in 1930. Waar vroeger de vrijgezelle mannen die in de ondergrond gingen werken werden ondergebracht, is er nu ruimte voor mannen, vrouwen en kinderen om hun godsdienst te beleven en elkaar te ontmoeten.

Wildekerslaan 46A

ITALIAANS KATHOLIEKE KERK

De kerk is wereldberoemd in de Limburgse Italiaanse gemeenschap en werd door de Italiaanse migranten gebouwd in 1959. Vijf jaar later was het grote gebouw klaar en kon het ingewijd worden. Ook vandaag nog lokt de Missione Cattolica Italiana ‘s zondags veel volk. En wil je op een zonnige dag aansluiten voor een gezellig partijtje bocce? Dan moet je in Waterschei zijn! 

Risstraat 3

OEKRAÏENS KATHOLIEKE KERK

Het oosten ontmoet het westen in dit mooie gebouw en in de manier waarop het geloof beleefd wordt: zowel roomse als orthodoxe tradities en rituelen krijgen hier een plaats. De kerk van Johannes De Doper is een interessante mix van een voormalig logementshuis 'Terminus' van de steenkoolmijn en nieuwe byzantijnse elementen.

Binnenlaan 33

KATHOLIEKE KERK HOEVENZAVEL

Het katholieke gebedshuis werd opgericht in de jaren ’50 door de minderbroeders. Wist je dat deze kerk in Hoevezavel een Franciscaanse stichting is, gelegen tussen de drie voormalige mijnzetels van Genk. In 1954 werd deze kerk door de Bisschop als parochie erkend. Deze parochie werd toegewijd aan Sint-Jozef Werkman, patroon van de arbeiders.

Minderbroederstraat 2

 

Open Gebedshuizendag op zondag 6 mei: Wandeling om start om 13 uur aan de Grieks-Orthodoxe kerk (Galopinstraat)

Lezing Koen Vandevenne over wereldreligies op donderdag 3 mei: 19 uur - stadhuis Genk

Inschrijven via Dienst Diversiteit en Gelijke kansen