Zoeken binnen dienstverlening van A tot Z

Paspoort (reispas) - aanvraag

Wat is dit?

Wanneer moet ik een paspoort of reispas aanvragen?

Wanneer je als Belg op reis wil gaan, volstaat het in de EU-landen en bepaalde niet-EU-landen om jouw Belgische identiteitskaart als identiteitsbewijs bij te  hebben. 

Andere landen eisen echter een internationaal paspoort (ook wel reispas genoemd) om hun grondgebied te kunnen betreden (al dan niet aangevuld met een visum van dat land). 

 

Een paspoort aangevraagd na 16 juni 2014 heeft een geldigheidsduur van 7 jaar voor volwassenen (ipv. 5 jaar voorheen) en  5 jaar voor minderjarigen.

 

Sommige landen eisen bovendien dat je paspoort nog x-aantal maanden (meestal 6 maanden) geldig is wanneer je het land betreedt.

Of je een paspoort nodig hebt of niet (en andere nodige documenten, visa of inentingen), kan je terugvinden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.  Kijk dus, ruim vóór je vertrekt, na of het paspoort dat je nog hebt wel voldoet.

 

Heb je niet de Belgische nationaliteit, dan neem je contact met jouw ambassade of consulaat.  Adressen van buitenlandse vertegenwoordigingen in België vind je hier.

 

Procedure.

Afleveringstermijn.

Nodige documenten.

 

Procedure

Om een (nieuw) paspoort aan te vragen moet je je persoonlijk aanbieden in het stadhuis. Dit enerzijds voor de identiteitscontrole, anderzijds omdat het paspoort jouw 'biometrische' gegevens zal dragen. 

De nieuwste generatie paspoorten heeft een chip waarop jouw gedigitaliseerde pasfoto, gescande vingerafdrukken en gedigitaliseerde handtekening worden opgeslagen.

Deze biometrische gegevens worden afgenomen bij de aanvraag.

Minderjarige kinderen moeten zich ook persoonlijk aanbieden,  vergezeld van één van de ouders aangezien de ouder de aanvraag mee moet ondertekenen.

De aanwezigheid van het kind of de minderjarige bij de aanvraag van het paspoort, is een vereiste, alvorens de aanvraag kan worden ingediend.

Kinderen, jonger dan 6 jaar, zijn vrijgesteld van handtekening. Kinderen, jonger dan 12 jaar, zijn vrijgesteld van het nemen van vingerafdrukken.

Het paspoort afhalen kan eventueel door iemand anders gebeuren. In dat geval moet je wel aan die persoon een geschreven volmacht (bvb geschreven op de kwitantie) meegeven.

 

Afleveringstermijn

De normale leveringstermijn bedraagt 6 à 7 werkdagen. Vraag je paspoort tijdig aan!

Immers, als je voor je reisbestemming ook een visum nodig hebt, dan moet je daar nog de termijn bijtellen om met je paspoort naar de in België gevestigde diplomatieke post te gaan van het land waar je naartoe gaat. Een aantal van die diplomatieke posten bevindt zich in Brussel, maar er zijn er ook in andere steden. Voor adresgegevens hieromtrent kan je terecht op de website van de FOD Buitenlandse Zaken

 

Naast de gewone procedure is er ook een spoedprocedure. Indien je een paspoort aanvraagt vóór 14 uur wordt dit de volgende werkdag geleverd. 

 

Nodige documenten

Bij de aanvraag moet je voorleggen:

 • je geldig identiteitsbewijs;
 • één recente en gelijkende pasfoto in kleur
  OPGELET:
  omwille van de biometrische controle moet de pasfoto volgende kenmerken vertonen: vooraanzicht, neutrale blik (hoofd vertikaal, niet lachen, geen tanden zichtbaar, geen reflectie van brilglazen en ogen zichtbaar, geen attributen of haren in het gezicht) zie hiervoor www.fotopaspoort.be
 • het oude paspoort dat je eventueel nog bezit. Dat wordt ingehouden of - als je er nog waarde aan hecht - ongeldig gemaakt.
 • OPGELET: Heb je je oude paspoort verloren,  dan moet je dit  door middel van een verklaring melden in het stadhuis. Diefstal van een paspoort moet je aangeven bij de politie.  Voor de aanvraag van een nieuw paspoort leg je het pv van aangifte voor.

Wat kost dit?

Gewone procedure:

volwassene: € 84,00

minderjarige: € 44,00

 

Spoedprocedure:

volwassene: € 259,00

minderjarige: € 219,00

Praktisch?

Voor de aanvraag van een paspoort is er één kleurenpasfoto nodig die voldoet aan de  gestelde ICAO normen.  (neutraal gezicht: niet lachen, vooraanzicht, geen reflectie van bril of bedekking van het gezicht door attributen of haren) Drie biometrische gegevens worden verzameld: vingerafdrukken, pasfoto wordt gedigitaliseerd en ook de handtekening wordt gedigitaliseerd). Een eventueel oud paspoort moet worden voorgelegd.


Afdeling Aanbod Dienstverlening

Stadsplein  1

3600 GENK

Telefoon: 089 65 3600

burgerzaken@genk.be


Stadhuis Genk, balieplein - aanmelden aan het onthaal.


Normale openingsuren

Opgelet! Vanaf 3/04/2017 werken we op afspraak. 

 

 • Maandag: doorlopend van 9 tot 17 uur
 • Dinsdag: doorlopend van 9 tot 17 uur
 • Woensdag : doorlopend van 9 tot 17 uur
 • Donderdag: doorlopend van 11 tot 19 uur
 • Vrijdag: doorlopend van 9 tot 16 uur
 • Zaterdag: gesloten
 • Zondag: gesloten

Hier vind je een overzicht van de sluitingsdagen. 

Van 12 juli tot 15 augustus geldt de zomeruurregeling.