Fair Trade

Sinds 2006 mag Genk zich officieel FairTradeGemeente noemen.

 

"Handel, niet hulp", dat is volgens zeer gerespecteerde economen dé sleutel tot de ontwikkeling van arme landen, maar dan wel "rechtvaardige handel" ofwel Fair Trade.

Fair Trade staat voor producten die vervaardigd zijn in menselijke arbeidsomstandigheden, tegen een fatsoenlijk loon, zonder uitbuiting van kinderen én liefst ook nog met respect voor ons milieu.

Fairtradeproducten herken je aan het Max Havelaar logo. Max Havelaar is een onafhankelijk controle mechanisme. Zij kennen het logo toe aan producten die aan strenge criteria voldoen. Meer info vind je op www.maxhavelaar.be.

 

Als FairTradeGemeente geeft Stad Genk het goede voorbeeld door te werken aan een duurzaam aankoopbeleid. Zo wordt er enkel (h)eerlijke koffie geschonken in onze 'knappe kop'. Op recepties worden steevast fairtradewijn en fruitsappen geschonken. In 2013 koos Stad Genk voor een raamcontract voor biologische en fairtrade T-shirts.

Daarnaast promoot Genk ook eerlijke handel bij horecazaken, verenigingen, scholen, bedrijven, enz. Hiervoor organiseert zij regelmatig campagnes en activiteiten.