Jaarprogramma 2021

Opgelet: Omwille van Corona kunnen de activiteiten worden geannuleerd of wijzigen.

Gaat (voorlopig) door Geannuleerd
!

Maart 2021: Iedereen bloemt!

Dit is de naam van onze splinternieuwe actie voor de jongste bloemenliefhebbers. Via de actie “Jonge groentjes” heeft Genk in Bloei dit jaar 1500 X een leuke opdracht aan de allerkleinsten onder ons meegeven. Heeft jouw (klein)kind ook een zaaipakket ontvangen? Dan zal je hem/haar ongetwijfeld goed kunnen helpen in deze uitdaging!

 

April 2021: bloemenzaden voor onze actieve leden

Dit jaar is dit jaarprogramma vergezeld met een zakje bloemenzaden. Hiermee wensen we onze appreciatie te tonen voor jullie voortdurende inzet. We hebben ervoor gekozen om verschillende zaadzakjes met een specifiek mengsel willekeurig te verdelen onder onze leden. Zo zullen sommigen onder jullie zaden kunnen zaaien om vogels te helpen, vlinders, bijen of insecten. Hiermee willen we jullie allemaal een duw in de rug geven om tijdens Corona actief te blijven in de tuin, Genk nog meer te voorzien van bloemen, en tegelijk een steentje bij te dragen aan het milieu, want de dieren rondom ons kunnen onze hulp jammer genoeg meer en meer gebruiken. Er zijn in totaal maar liefst 800 zaadzakjes verdeeld, dat belooft!

 

Mei 2021: Moederdagactie

Sinds enkele jaren wordt er jaarlijks een bloem van het jaar gekozen die centraal staat tijdens de activiteiten van Genk in Bloei. Vorig jaar is er gekozen voor het plantje Vlijtig liesje als bloem van het jaar 2020. Helaas is de actie vorig jaar niet door kunnen gaan. Daarom zal dit plantje ook 2021 vertegenwoordigen.

Indien Corona het toelaat zullen we ook dit jaar 3000 van deze planten uitdelen. Normaalgezien zorgen we bij deze actie ook voor animatie, dat zal dit jaar jammer genoeg niet mogelijk zijn.

 

Mei 2021: Maand van het park.

Omwille van Corona heeft in 2020 helaas geen Maand van het Park kunnen plaatsvinden. Maar dit jaar voorzien wij wel een nieuwe editie van Maand van het Park, zij het op een Corona veilige wijze en met een andere insteek.

Dit jaar hebben we Genkse handelaars opgeroepen om in het laatste weekend van mei een picknickmand in elkaar te boksen. Iedereen kan een bestelling plaatsen bij zijn/haar favoriete handelaar, en de lekkere hap nadien opsmullen in één van onze bijzondere parken. Ook anderen sprongen mee op de kar om een mooi programma uit te werken. Doe je ook mee? Denk aan de Coronamaatregelen die dan van toepassing zijn en zet in op veilig!

Hieronder een kort overzicht:

 • Plaatsing groendak / Tuin van Betty / vrijdag 7 mei
 • Picknicken in het park / alle Genkse parken / zaterdag 29 + zondag 30 mei
 • Geleide wandeling / Parkbegraafplaats Genk centrum / zaterdag 8 mei
 • Infosessie stadstuinieren / Sfeertuin Grotestraat / dinsdag 11 mei
 • Bloemen- en plantenhappening / Stalenstraat / zondag 30 mei
 • Poëziewandeling met klimaatdichters ‘Zwemlessen voor later’ / Molenvijver-/Heempark / zondag 30 mei
 • Verassend Nomadland / Nomadland / zondag 30 mei
 • RESET Emile van Doren / Emile Van Dorenmuseum / doorlopend
 • Tentoonstelling RESET Emile van Doren, indoor&outdoor / Emile van Dorenmuseum / doorlopend
 • Stokkemanroute / Kattenvennen / doorlopend

Je kan de meest recente informatie, een overzicht met deelnemende handelaars en hun aanbod, en andere tips terugvinden op www.maandvanhetpark.be.

 

! 30 Mei 2021: Stalenstraat

Wil je graag informatie over een goede plantenkeuze, watervriendelijk tuinieren of ontharding? Misschien ben je op zoek naar nieuwe waardevolle planten voor in je tuin of wens je een bezoek te brengen aan de Stiemervallei? Kom dan zeker op 30 mei naar de Stalenstraat, wij zijn er ook bij! Meer informatie kan je terugvinden via www.maandvanhetpark.be.

 

Juli 2021: Bebloemingsactie

Heb je ook zo een mooie voortuin of balkon, waarvan iedereen vanaf het openbaar domein kan meegenieten?

Dan moet je je zéker inschrijven voor onze tuinjurering 2021, via genkinbloei@genk.be, www.genk.be/inbloei of via het telefoonnummer 089/65.47.35. Inschrijven kan tot en met 31 mei. Ben je al ingeschreven? Des te beter! In de tweede helft van juni zal een jury je tuin komen bekijken. Ga jij ook één van de laureaten 2021 worden?

Om laureaat te worden moet je voortuin of balkon veel punten scoren op de volgende 5 criteria:

 • - Veel groen en weinig verharding
 • - Een goed en gezond onderhoud
 • - Veel variatie en een mooie structuur
 • - Originaliteit en opvallendheid
 • - Veel, veel, heel veel bloemen

 

September 2021: Onthaaldag nieuwe inwoners

Genk in bloei schenkt iedere nieuwe inwoner een bijvriendelijk plantje. Zo verwelkomen we de nieuwe inwoners in onze bloemenrijke stad.

 

September 2021: Scholenactie

De toekomst ligt bij onze jeugd. Met de Scholenactie probeert Genk in Bloei ieder jaar opnieuw jongeren op een originele en creatieve manier te betrekken in het groen. Samen met Genk in Bloei zullen deelnemende scholen een actie uitvoeren, die op verschillende activiteiten in hetzelfde of het volgend jaar terug naar voren zullen komen (denk aan de O-parade, Maand van het park, …). Vorig najaar heeft deze editie helaas niet kunnen plaatsvinden.

Dit najaar wilt de werkgroep bloempotten door de scholen laten decoreren. Deze kunnen worden gebruikt als decoratie in Stedelijke gebouwen, als schuilgelegenheid van nuttige insecten enzovoort, als bloempot bij de scholen of thuis bij de kinderen. Een oproep hiervoor zal worden uitgevoerd in september.

 

September 2021: Genk in Bloei feest

De laureaten van de Bebloemingsactie worden jaarlijks uitgenodigd voor het Genk in Bloei feest. De mooiste tuinen worden er voorgesteld, de eigenaars van een gouden tuin of balkon worden in de bloemen gezet, er is een verdeling van getuigschriften en een relatiegeschenk en de deelnemers kunnen zich opnieuw inschrijven voor de volgende editie. Aan deze actie nemen jaarlijks ongeveer 400 personen deel. Dit jaar moet nog worden bekeken welke alternatieven we zullen aanbieden, om de geleverde inspanningen veilig te kunnen bekronen.

 

Oktober 2021: Bloembollenplantactie

Als groene stad hebben wij er alle belang bij om de bewoners zoveel mogelijk te betrekken bij het opfleuren van ons openbaar domein. Daarom mogen jullie goede voorstellen voor locaties waar we samen bloembollen kunnen aanplanten steeds aan ons kenbaar maken, en steken we de handen uit onze mouwen. Indien jullie het openbaar domein in jullie directe omgeving van meer kleur willen voorzien, stelt de werkgroep Genk in Bloei gratis bloembollen aan de inwoners ter beschikking, in ruil voor een helpende hand! We stellen jaarlijks een verhoging vast van enthousiaste helpende handen, een verhaal met een toekomst dus.

 

2021: Groenuitstap

Deze uitstap heeft altijd betrekking op planten en bloemen, bijvoorbeeld een bezoek aan de Floriaden en/of een bezoek aan parken en/of bekende tuinen. Er worden jaarlijks ongeveer 250 laureaten verwacht van Genk in Bloei, die samen met hun partner aan een voordelig tarief kunnen deelnemen aan deze activiteit. Indien mogelijk stelt de werkgroep deze uitstap ook open voor externen, tegen reële kostprijs.

Wat we dit jaar gaan doen, en in welke mate we een veilige uitstap kunnen voorzien moet nog verder worden bekeken in het kader van Corona.

U ziet het, we hebben dit jaar weer een gevuld programma,

en met een beetje geluk, gezamenlijke moed en inzet, kunnen we het samen beleven met U!