Nationaal Park Hoge Kempen - Toegangspoort Kattevennen

De benaming Kattevennen herinnert aan het Engelse “cattle”, dat vee betekent.

 

Er kwamen in dit gebied nog veel natte zones voor. Dit water hadden een zuur en voedselarm karakter. Dit zorgde voor typische planten en dieren. Mettertijd zijn heel wat van deze plassen verdwenen. De vervuiling, het voedselrijk worden van het water en het doorbreken van de ijzerzandsteenlaag die het water belette dieper in de grond te dringen, zijn hier niet vreemd aan.

 

Het domein is een belangrijk recreatieoord met talrijke toeristische, sportieve en educatieve attracties. Midden in het domein vind je de BLOSO-sporthal, sportvelden, een manege, een skipiste en een minigolf.

Kattevennen, poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, is een bosgebied waarin de cosmodrome centraal staat. Observeer er de sterrenhemel of geniet van de sterrenprojectie in de koepelruimte. ‘Kattevennen’ biedt ook tal van sportieve mogelijkheden zoals paardrijden, mountainbiken, skiën, fietsen en minigolfen.

Bij de cosmodrome ligt een kiosk, een stenenpad en een planetenpad. Het planetenpad kan gebruikt worden om de aardrijkskundige kennis op te frissen.

 

Er zijn verschillende wandelroutes uitgewerkt die verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad. Deze routes vertrekken aan de parking van Kattevennen, het Heempark of de grot van OLV Lourdes in Zutendaal.

 

Er zijn drie wandelingen bewegwijzerd:

  • groene wandeling: 4,6 km
  • blauwe wandeling: 7,2 km
  • rode wandeling: 9,9 km

Wandelkaarten zijn o.m. te koop in het Onthaalcentrum Kattevennen, het Heempark of de uit-in Genk. In het onthaalcentrum Kattevennen zijn de andere wandelkaarten van het Nationaal Park eveneens verkrijgbaar.