Ethisch sparen en beleggen

Je kan ook ethisch sparen, zoals het stadsbestuur dat doet.

Het stadsbestuur van Genk heeft meer dan twee miljoen euro ‘maatschappelijk verantwoord belegd’. Dat wil zeggen niet alleen met oog voor het financieel- economische aspect, maar ook voor het sociale en het ecologische aspect.

 

Deze fondsen werden belegd bij Triodos bank. De spaar- en beleggingsproducten werden door zowel Netwerk Vlaanderen als Ethibel, twee onafhankelijke organisaties gespecialiseerd in duurzaam beleggen, grondig gescreend en positief geëvalueerd. Het is trouwens geen toeval dat deze fondsen de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende jaren, bijzonder goed doorstonden.

 

Zo heeft het stadsbestuur de garantie dat het spaargeld niet geïnvesteerd wordt in activiteiten of bedrijven die het milieu schaden, zich inlaten met wapenhandel of de mensenrechten niet respecteren.

Het stadsbestuur wil hiermee een positief signaal geven: het is perfect mogelijk (spaar-)geld te laten bijdragen tot een meer mens- en milieuvriendelijke samenleving, ook voor de toekomstige generaties, zonder dat er meer risico of minder rendement aan verbonden is. Toch is dit initiatief meer dan ‘symbolisch’: het geheel van de maatschappelijk verantwoorde beleggingen, vormt wel degelijk een mooi bedrag.
 

Hoe kan je zelf ethisch sparen en beleggen?

 

Vraag het na bij jouw bank, heel wat banken hebben immers ethische producten in hun portefeuille.

 

Netwerk Vlaanderen is een organisatie die duurzaam sparen en beleggen promoot in België. Ze heeft destijds ook de stad geholpen in haar zoektocht naar een duurzame belegging. Check op http://www.netwerkvlaanderen.be/.

 

Volg deze website want zoals in november 2007 is gebeurd, zullen nog info-avonden volgen waarop Netwerk Vlaanderen zijn zonen zal uitsturen om ons te voorzien van nuttige tips en ons wegwijs maken in het financiële landschap.