Genk is FairTradeGemeente!

Sinds 2006 mag Genk zich FairTradeGemeente noemen.

Genk mag zich sinds 2006 officieel FairTradeGemeente noemen. Er zijn 6 criteria waaraan voldaan moet worden, maar wij gaan steeds voor dat beetje meer!

 

logo FTG

 

Fair Trade?

 

"Handel, niet hulp", dat is volgens zeer gerespecteerde economen dé sleutel tot de ontwikkeling van arme landen, maar dan wel 'rechtvaardige handel' oftewel fair trade. Wat is fair trade, vraag je je dan misschien af? We doelen we op producten die vervaardigd zijn in menselijke arbeidsomstandigheden, tegen een fatsoenlijk loon, zonder uitbuiting van kinderen – én liefst ook nog met respect voor ons milieu.


Zebra's in de zaal

 

De zebra is de Genkse mascotte voor deze campagne. Een Zuid-Afrikaanse spreuk gaat als volgt: "As 'n mens 'n zebra skiet en dit gaan dood, maak dit nie saak of die koeël in 'n wit of 'n swart streep ingegaan het nie". Hé? De vrije Genkse vertaling: als je aan een rechtvaardige en duurzame wereld bouwt, kan je maar beter geen bevolkingsgroepen uitsluiten van die welvaart. Precies hetgeen waar fair trade voor staat. Kijk naar onze toffe koffietassen in het stadhuis.

 

zebra

 

bord: welkom in (H)eerlijk Genk

 

6 criteria

 

 • Criterium 1: Het stadsbestuur moet het goede voorbeeld geven. In het stadhuis en op recepties wordt steevast fair trade gebruikt. Kijk hier wat het stadsbestuur doet rond fair trade.
 • Criterium 2: Genk moet, als stad met 65.000 inwoners, 13 winkels en 7 horecazaken tellen die minstens 2 fairtradeproducten verkopen. Check op http://www.fairtradegemeenten.be/gemeente/genk.html welke dat zijn.
 • Criterium 3: Een aantal bedrijven, scholen, verenigingen, geloofsgemeenschappen, etc. uit het Genkse werken met fair trade. Elk jaar komen er bij.
 • Criterium 4: De campagne krijgt regelmatig media-aandacht, zowel via de eigen stedelijke kanalen (infomagazines, website, stadstv, ...) als via de pers.
 • Criterium 5: In Genk wordt de campagne getrokken door een enthousiaste groep mensen vanuit verschillende hoeken: de camacho-jongeren, de Oxfam wereldwinkel, het lokale Vredeseilandencomité en de stedelijke ambtenaar.
 • Criterium 6: In Genk zijn er twee voedselteams en draaien campagnes zoals klimaatwijken, het klimaatforum en 'met belgerinkel naar de winkel'. Bovendien laat het stadsbestuur een deel van de financiële reserves renderen op een mens- en milieuvriendelijke manier. Zo krijgt duurzaamheid ook haar plaats binnen de campagne. Check ook http://www.heempark.be/.

 

Bord 'Kies Fairtrade' in supermarkt

 

Een stap verder?

 

Het stadsbestuur tracht zelf het goede voorbeeld te geven. Vele initiatieven worden genomen om de campagne uit te dragen in onze stad en de Genkenaar warm te maken voor het verhaal.

Zie hieronder een greep van activiteiten de afgelopen jaren:

 • 5 jaar FairTradeGemeente: een feestjaar met vele activiteiten (2011)
 • Internationale dag van de fair trade, zo rond 9 mei elk jaar
 • De Week van de Fair Trade, de tweede week van oktober elk jaar. In 2011 verdeelden we (h)eerlijke bokes aan de pendelaars en de marktbezoekers.

 

vier mensen delen boterhammen uit aan pendelaars en marktbezoekers

 

 

koken met senioren: kok schept eten op

 

 • Fairtrade walking dinner op de jaarvergadering van de Verenigde Industriëlen Genk (2007)
 • Camacho

 

Natuurlijk zijn we steeds op zoek naar mensen die een handje willen toesteken. Neem dan snel contact op!