Cosmogolem

De houten reus aan het jeugdcentrum.

De boodschap

 

De Cosmogolem is een houten reus, bedacht door kunstenaar Koen Vanmechelen. Hij is een helper, een beschermer van kinderrechten overal ter wereld, maar ook een brug tussen culturen. Het idee ontstond lang geleden in het ghetto van Praag, waar joodse kinderen beschermd werden door een mystieke reus die 's nacht uit klei omhoog rees. Koen Vanmechelen maakt er een mensbeeld van, met een luikje op de plaats van zijn hart. Daar kunnen kinderen boodschappen in 'droppen'. Er zijn golems in Genk, in Francistown en overal ter wereld.

 

golum

 

Overal ter wereld

 

Hij wordt op vele plaatsen ter wereld gebruikt, bijvoorbeeld:

Je vindt trouwens golems overal ter wereld: Tanzania, Polen, Namibië, Nederland, Pakistan, Nicaragua,...

 

golem mumbaigolem Arusha

 

In Genk

 

Maar ook in Genk staat er een Cosmogolem te pronken aan jeugdcentrum Rondpunt26. Hij wordt gebruikt om de Genkse kinderen te sensibiliseren en leren over kinderen in problemen overal ter wereld. Hij werd trouwens gebouwd door het Technisch Instituut Sint-Lodewijk en beschilderd door kinderen van vele Genkse basisscholen in het poëzieproject.

 

Kraan zet golem op zijn plaatsMensen zitten op de grond rond de golem

 

 

 

In Genk gingen we trouwens een heel stapje verder. We vroegen de Genkse kinderen wat zij vonden van de Cosmogolem en wat hij nog zou kunnen doen. Het resultaat is dat het evenementenplein aan de Cosmogolem werd omgedoopt tot "Evenementenplein Cosmogolem", dat er een website werd gemaakt (http://www.cosmogolemgenk.be/) waar kinderen overal ter wereld met elkaar kunnen communiceren, en dat een educatief spel werd ontwikkeld rond de Cosmogolem en kinderrechten. Je kan dit Cosmogolemspel uitlenen en spelen aan het Jeugdcentrum Rondpunt26.

 

 

 

tekening golem

 

In Francistown

 

Tenslotte heeft hij ook een plek gekregen in de zusterstad van Genk in Botswana: Francistown. Daar is hij het symbool geworden van de jongerenwerking in de stad. Hij staat er mooi te pronken aan het jeugdcentrum. Ook daar organiseren ze veel activiteiten, waar de Cosmogolem centraal staat: creatieve workshops voor kinderen, een Miss Cosmogolemwedstrijd, ...

 

Persoon steunt tegen golem