Zuiddag

Werk-een-dag-voor-het-Zuiden

Zuiddag is een Belgische vzw die er wel een heel bijzonder campagnemodel op na houdt. Er wordt een koppeling gemaakt tussen leren en geld inzamelen door leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs te laten werken rond én voor het Zuiden. Zie op http://www.zuiddag.be/

 

Zuiddag

 

In Genk werken elk jaar honderden leerlingen mee, net zoals honderden andere jongeren over heel Vlaanderen. Zij krijgen elk jaar bezoek van leeftijdsgenoten uit het Zuiden, die vertellen over hun leven en hun streven om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen in hun streek.

 

De fondsenwerving gebeurt steeds ten voordele van een traditionele Vlaamse ngo, die structureel actief is in het Zuiden.

 

De zuiddag gaat meestal door op de derde donderdag van oktober. Er wordt zo'n 50 EUR per gewerkte dag per leerlingen gevraagd van elke werkgever. Vele Genkse bedrijven, zelfstandigen en organisaties engageren zich om al die leerlingen tewerk te stellen in allerlei functies, van poetsvrouw en tuinman tot receptionist of fotograaf.

 

bart roux groothandel Genk

 

Het Genkse stadsbestuur stelt ook elk jaar zo'n 30 functies open. De topjob is bijvoorbeeld die van burgemeester, enkele jaren geleden was het Hanane Boussaid die voor een dag in deze rol kroop (zie foto hieronder)! Maar natuurlijk zijn er ook nog vele andere leuke jobs. Die vind je elk jaar weer terug op de jobbank van Zuiddag.

 

Burgemeeste Wim Dries op Zuiddag