De vierde pijler

De Genkse organisaties die bezig zijn met ontwikkelingssamenwerking.

In Genk zijn er heel wat mensen bezig met Noord-Zuid. Je hebt de missiekringen, die fondsen voor missionarissen in het Zuiden werven. Er zijn ook heel wat Vlaamse ngo's die in Genk een comité of werking hebben, zoals Vredeseilanden, Broederlijk Delen, Oxfam wereldwinkels of Damiaanactie.

 

logo NZ in Genk

 

Bovendien is er ook in Genk een trend dat steeds meer mensen op eigen houtje of in een groep of vzw zelf aan de slag gaan in het Zuiden. Dit noemt men de vierde pijler. De Vlaamse overheid en 11.11.11 hebben op Vlaams niveau een steunpunt uitgebouwd voor deze organisaties, je vindt op hun website (http://www.4depijler.be/) heel wat handige informatie.

 

Hier krijg je een beperkt overzicht van enkele organisaties die in of vanuit Genk actief zijn. Wij maken het onderscheid tussen enerzijds de verenigingen met een werking in Genk en anderzijds Genkenaren en Genkse verenigingen die actief zijn in het Zuiden.

 

Het stadsbestuur en de Noord-Zuidraad Genk willen deze dynamiek graag ondersteunen. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden, en ook inhoudelijke of logistieke ondersteuning is mogelijk.