Veiligheidshuis

Virtueel Veilig

verantwoord omgaan met internet en sociale media 

 

Vinden jullie de wereldwijde toegankelijkheid van het internet fascinerend? Het wereldwijde web heeft inderdaad iets magisch: je kan op elk moment opzoeken wat je wil, delen wat je bezighoudt en zien wat er in de wereld gebeurt.Dit is praktisch en zeer interessant, maar tegelijk niet zonder risico. In deze brede toegankelijkheid schuilt immers ook het gevaar van cybercriminaliteit.

Onder het moto 'Virtueel veilig' organiseert het Veiligheidshuis samen met de Bibliotheek en de Gezinsbond een 'veilige cyberweek' van 17 tot en met 26 april 2017. Hieronder vind je een overzicht van de verscheidene vormingen/lezingen en workshops die er in dit kader zullen georganiseerd worden. Deelnemen is gratis! Aarzel niet en schrijf je zeker in via veiligheidshuis@genk.be of bibliotheek@genk.be.

 

PROGRAMMA:

 

Woensdag 19 april, 19uur, C-mine Crib

 

Lezing: Mediawijs online handelen door Filip Bourgeois

Filip Bourgeois, specialist mediawijsheid, neemt ons gedurende twee uur mee in een interactieve presentatie met praktische tips om meer mediawijs te handelen. Hij snijdt onderwerpen aan zoals phishing, veilige wachtwoorden, hacking,...

 

Donderdag 20 april, 19uur, Ontdekking, Bibliotheek

 

Lezing: Onze kinderen veilig online door Child Focus in samenwerking met de Gezinsbond

Kinderen zitten steeds op jongere leeftijd aan de computer, tablet of smartphone. Ouders willen graag weten hoe dit veilig kan. Tijdens deze vormingsavond kan je zelf zien hoe kinderen en jongeren omgaan met internet. Wat vinden zij zo fantastisch aan surfen, gamen, chatten en netwerken? Hoe kunnen ouders hun kinderen begeleiden en ondersteunen in hun internetgebruik? Anneke Deckers van de Gezinsbond zal deze sessie vormgeven en elke ouder van kinderen die in het vijfde of zesde leerjaar zitten is hier welkom! De kinderen zelf mogen ook meekomen en spelen ondertussen een digitaal spel in de bib.

 

Zaterdag 22 april, 13u30, Portaal, Bibliotheek

 

Workshop 'Mijn privacy in digitale tijden'

In deze workshop leren we eerst wat meer over hoe grote onlinebedrijven met je gegevens omspringen en waar zij wettelijk aan gebonden zijn. We bekijken ook hoe je zelf een gezonde attitude krijgt en gaan heel concreet even bij de grootste spelers kijken. We checken de privacy-instellingen van Facebook en gaan dieper in op de voor- en nadelen van de manier waarop Google met al je data omspringt. Tot slot leren we enkele gouden regels om privacy-inbreuken en phishingpogingen van hackers en malafide websites te vermijden of af te wenden. 

 

Woensdag 26 april, 19u30, Ontdekking, Bibliotheek

 

Workshop: 'Liefde op het internet - Hoe safe is online daten?'

Psychologen, relatieconsulenten en alle singles jonger dan 40 zijn het er roerend over eens dat liefde, daten en seks niet hetzelfde zijn als 10 jaar geleden. Er heerst een heuse revolutie in liefdesland die in grote mate te danken - of volgens sommigen te wijten - is aan nieuwe technologie en het internet. Datingsites en apps zoals Toinder maken communicatie met potentiële geliefden veel directer en maken het ook stukken makkelijker om iemand te ontmoeten. We bekijken de interessantste (en controversieelste) sites en apps en gaan dieper in op hoe die apps onze opvattingen over liefde en relaties op zijn kop zetten.

 

 

 

 

Smart city en camerabeleid in de stad Genk: naar een doordachte en gedragen visie

 

Genk nam de universiteit van Gent onder de arm om een studie uit te voeren in het kader van Smart City en camerabeleid. Deze studie brengt in kaart welke de bouwstenen zijn voor een goed camerabeleid en verkent de mogelijkheden ervan binnen het bredere kader van Smart City.

 

De conclusies en aanbevelingen zijn gebaseerd op een literatuurstudie, een vergelijkende analyse van camerabeleid in verschillende steden en de resultaten uit interviews met een 50-tal Genkse stakeholders. Er vond ook een focusgroep plaats met burgers uit het verenigingsleven.

 

Het onderzoek geeft een aantal aanbevelingen over een doordacht camerabeleid op maat van Genk, mogelijke linken met Smart City en hoe dit organisatorisch in te bedden.

 

De volledige studie is te raadplegen via deze link!

 

 

 

 

Op vakantie? Lees dan onze tips om veilig op vakantie te gaan.

een afwezigheidsmelding doen

Je hebt een kaartlezer en je pincode nodig

 

Iedereen heeft recht op veiligheid, ook jij!

Het Veiligheidshuis werkt aan deze veiligheid: thuis, op straat, in de stad, op een feestje,... Wij proberen een zo goed mogelijk beeld te schetsen van wat mensen nodig hebben om zich goed en veilig te voelen. Op basis hiervan ondernemen wij actie.

 

Waarvoor kan je bij ons terecht:

 

Het Veiligheidshuis werkt voor de politiezone MidLim en is een dienst van de stad Genk, maar een groot deel van onze werking is gesubsideerd door de FOD Binnenlandse Zaken via het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan.

Samenwerken met partners is heel belangrijk voor ons.

 

Heb je nog vragen? Kom dan gerust even langs of neem contact op.

 

Veiligheidshuis

Vennestraat 91

3600 Genk

T 089 65 32 00

veiligheidshuis@genk.be