Werken in mijnerfgoed? Zij doen het!

Gepubliceerd op woensdag 2 december 2020 15.02 u.
Onze mijnsites zijn plaatsen waar elke dag nog honderden mensen gaan werken. Dat dit geen alledaagse werkplek is, beseffen Arianna en Joan heel goed.

Arianna Ricceri, kindbegeleider bij Familia inThor Central

“Mijn grootvader heeft hier nog gewerkt”

Als kleindochter van een mijnwerker geeft dit gebouw mij een warm gevoel. Het feit dat hij zoveel jaar geleden in ditzelfde gebouw gewerkt heeft en ik hier nu kindjes opvang: wie had dit ooit kunnen voorspellen? Ik vind het een mooi eerbetoon om hem en alle mijnwerkers te herdenken. Wat ik heel mooi vind aan Thor Central zijn de gigantische ramen. Die geven een heel aparte lichtval. De kindjes zijn nog klein en beseffen niet dat ze in een gerestaureerd mijngebouw zijn. Maar ik merk toch dat de omgeving hen tot rust brengt. In combinatie met de natuur en fonteinen is het een mooi kader om de kinderen én ouders te onthalen! 

Joan Craenen, technieker op C-mine

“Ik verbaas me nog elke dag”

Ik doe technisch onderhoud op C-mine en werk vooral in C-mine expeditie. Ik moet je als Genkenaar niet vertellen hoe gigantisch het hier is, toch ken ik bijna elk hoekje van het majestueuze Energiegebouw, van beneden tot bovenop de schachtbok. Ik werkte hier eerst als portier en recent als technieker. Maar ik verbaas me nog elke dag over wat ik hier allemaal zie. Mijn oog viel vandaag op deze grote ventilator. Een prachtig ding en het had ooit een functie als luchtververser in de mijngangen. Boeiend! Chapeau dat we dit als stad bewaren onze bezoekers vandaag én volgende generaties. Normaal doe ik mijn job tussen de vele bezoekers. Door corona blijven ze nu even weg en dat mis ik wel. Hopelijk mogen ze snel terugkomen, want zonder de mensen die dit bewonderen, zijn we niets.