Aangepast parkeerbeleid vanaf 1 maart 2021

Gepubliceerd op woensdag 20 januari 2021 8.30 u.
Midden 2020 voerde het stadsbestuur een nieuw parkeerreglement in. Vooral de nieuwe tarieven en de nieuwe manier van registreren, zorgden voor ongenoegen bij de parkeerders.

De stad heeft hiernaar geluisterd en de gemeenteraad keurde op 19 januari 2021 een aangepast parkeerreglement goed, dat op 1 maart ingaat.

Wat ging er vooraf?

Het nieuwe parkeerbeleid was gericht op een beter verloop van het kortparkeren. Elke parkeerder kreeg dagelijks, in elk van de 4 betaalzones, een gratis uur parkeertijd. Dit na registratie van de nummerplaat en met de mogelijkheid om nog maximaal een half uur betalend te verlengen. Langparkeerders werden verwezen naar de gratis randparkings (meer dan 1000 gratis parkeerplaatsen aan de rand van Genk-Centrum en de grote wijkhandelsstraten) of de betalende parkeergebouwen in Genk centrum (2300 plaatsen).
Zo kan iedereen voordelig parkeren op de juiste plaats. Het grotere verloop bij parkeren op straat komt het ‘runshoppen’ bij onze handelaars ten goede.

Na een half jaar sturen we het systeem op enkele punten bij. Dat doet de stad op basis van eigen analyses, gegevens van parkeerbeheerder OPC maar ook dankzij de feedback van parkeerders zelf.

Het basisprincipe verandert niet.

 • Voor langparkeren parkeer je best ondergronds, in de parkeergebouwen of op de gratis randparkings. Voor een snelle boodschap kan je parkeren vlakbij de deur.
 • Per betaalzone kan je nog steeds dagelijks 1 uur gratis parkeren. Dat is dus elke dag 4 keer 1 uur gratis (in Genk-Centrum, op de Vennestraat, op de Stalenstraat én op de Hoevenzavellaan).
 • Om geldig te parkeren, moet je altijd je nummerplaat registreren.
 • In de betaalzones kan je maximaal 1,5 uur parkeren. Wil je langer blijven, dan parkeer je best op een van de parkings in de buurt.

Wat verandert er op 1 maart 2021?

De tarieven voor betalend kortparkeren worden goedkoper vanaf 1 maart:

 • Zone Genk-Centrum: 1 euro per half uur, i.p.v. 2,5 euro/half uur.
 • Zone Vennestraat, zone Stalenstraat, zone Hoevenzavellaan: 0,5 euro/half uur i.p.v. 1 euro/half uur.

De forfaitaire retributie of het dagtarief zal 20 euro bedragen, in plaats van 25 euro.

Het dagtarief wordt aangerekend wanneer je niet/fout registreert of de aangegeven parkeerduur overschrijdt.

Uitbreiding van de parkeervergunningen

 • Parkeervergunning voor diensten voor gezinszorg:
  Naast hulpverleners met geldig RIZIV nummer zullen ook diensten voor gezinszorg, erkend door de Vlaamse overheid, en bepaalde Genkse zorgorganisaties een vergunning kunnen aanvragen. Zij kunnen dan gratis parkeren in de betaalzones, behalve op de voorbehouden plaatsen voor hulpverleners.
  Het gaat om:
  • Diensten voor gezinszorg erkend door de Vlaamse overheid en werkzaam in Genk (Familiehulp, i-Mens, OTV Homecare en Wit-Gele Kruis) doen rechtstreeks hun aanvraag bij parkeerbeheerder OPC.
  • Andere Genkse zorg- en hulpverlenersorganisaties dienen een aanvraag in bij de stad. Het schepencollege dient een goedkeuring te geven.
 • Parkeervergunning voor ondernemers in de blauwe zone:
  Niet alleen bewoners in blauwe zones, maar ook ondernemers kunnen voortaan aanspraak maken op een vergunning. Ieder bedrijf, vrij beroep, school of (zorg)vzw gevestigd op een adres in een van de blauwe zones kan twee betalende parkeervergunningen voor ondernemers aankopen. Hiermee kan onbeperkt geparkeerd worden in de blauwe zone waar de onderneming is gevestigd.

Lancering van nieuwe apps voor parkeren & optimalisatie van de bestaande app 4411.

Een app maakt het parkeren in de betaalzones eenvoudiger en comfortabeler. Eenmaal de app correct is geïnstalleerd, verloopt zowel de nummerplaatregistratie als de betaling door 1 eenvoudige handeling op de smartphone.

 • De bestaande app 4411 wordt geoptimaliseerd: voor het gratis uur moeten geen transactiekosten meer betaald worden aan de app-beheerder. Het gratis uur is via deze weg dus echt gratis.
 • Het informatietechnologiebedrijf Amano, met hoofdzetel in Genk, ontwikkelt een nieuwe parkeer-app genaamd Xparc, met input van de Genkenaar. Deze wordt gelanceerd op 1 maart.
 • Ook Flowbird en Yellowbrick zullen binnenkort beschikbaar zijn om te parkeren in Genk.

Optimaliseren van het parkeren aan de stations van Genk en Bokrijk

Het parkeren voor treinreizigers in de zone aan de treinstations van Genk en Bokrijk wordt vereenvoudigd. Voortaan kan je hier enkel nog een dagtarief van 5 euro nemen, waarmee je maximaal 24 uur kan parkeren. Je kan ook meerdere opeenvolgende periodes van 24 uur aankopen, tot een maximum van 10 dagen.

In deze zone krijg je geen gratis uurtje, zodat er steeds voldoende parkeerplaatsen zijn voor (trein)reizigers.

Om te parkeren in deze zone, moet je steeds je nummerplaat registreren. Dat kan via de parkeerautomaat, via de parkeerapps of via SMS naar 4411 (GNK05).

Links van het stationsgebouw in Genk, komende van de Europalaan, komt een blauwe zone waar 1 uur gratis geparkeerd kan worden. Op die manier kan je gemakkelijk iemand afzetten of ophalen, of kan je een snelle boodschap doen in de stationswinkel.

Verbeteringen in de communicatie

 • De zones waar betalend parkeren van kracht is, zullen eenvoudiger benoemd worden. Per zone wordt er gekozen voor 1 nummer. Dat maakt betalen via SMS overzichtelijker.
  • GNK01 = Genk centrum
  • GNK02 = Vennestraat
  • GNK03 = Stalenstraat
  • GNK04 = Hoevenzavellaan
  • GNK05 = zone station Genk en station Bokrijk
 • De signalisatie in de betaalzones wordt duidelijker. Zo komen er opvallende stickers op de parkeerautomaten en komen er vaste parkeerborden als herinnering om je nummerplaat te registreren.
 • In het centrum van Genk zijn er dynamische borden voorzien aan de invalswegen, die de richting aangeven naar de dichtstbijzijnde gratis parking of de parkeergarages. Dit parkeergeleidingssysteem wordt verder geoptimaliseerd.
 • De website www.genk.be/parkeren wordt gebruiksvriendelijker opgemaakt, zodat je alle parkeerinformatie eenvoudig kan opzoeken.