Aardbeving in Marokko

Gepubliceerd op dinsdag 12 september 2023 16.27 u.
Persbericht van 12 september 2023

Stad Genk schenkt 3.000 euro aan noodhulp en opent rouwregister

Naar aanleiding van de zware aardbeving in Marokko maakt Stad Genk 3.000 euro aan noodhulp vrij voor de slachtoffers. In het stadhuis is een rouwregister geopend. Na de natuurrampen in Turkije, Syrië en Italië wordt opnieuw een grote gemeenschap in Genk getroffen.

Vrijdagavond werd de regio rond Marrakesh in het westen van Marokko getroffen door een zware aardbeving. Er vielen al bijna 3.000 doden en meer dan 2.500 gewonden. Gevreesd wordt dat deze aantallen nog sterk zullen oplopen. Ook de materiële schade is gigantisch. “Amper 7 maanden na de aardbevingen in Turkije en Syrië en 4 maanden na de zware overstromingen in Noord-Italië wordt onze stad opnieuw in het hart getroffen”, aldus burgemeester Wim Dries. “Wij leven enorm mee met de getroffen families en willen ons oprechte medeleven uitdrukken. Als stad trachten we zoveel mogelijk steun te bieden. We volgen de situatie op de voet en bekijken van dag tot dag welke hulp de getroffen regio nodig heeft.”

Steun betuigen

Net als bij de rampen in Turkije-Syrië en Italië maakt stad Genk 3.000 euro aan noodhulp vrij om zo de vele slachtoffers van de aardbeving te helpen. Het bedrag gaat naar Rode Kruis Vlaanderen. Aan het balieplein in het stadhuis werd vanochtend een rouwregister geopend, zodat iedereen die wil zijn of haar steun kan betuigen. “Het verdriet binnen de Marokkaanse gemeenschap is immens”, vult Anniek Nagels, schepen van Samenleven, aan. “Heel veel mensen hebben slecht nieuws ontvangen of wachten op een teken van leven. We doen alles wat we kunnen om hen bij te staan.”

Hulpacties

Ook in de wijken komen er hulpacties op gang. Zaterdag 16 september organiseren 4 Genkse verenigingen alvast een grote inzamelactie van fondsen en goederen bij buurthuis De Singel in Genk. Ook op zaterdag vindt er tussen 9 en 13 uur een ontbijt plaats in de Ibno Hassan Thabit Moskee in Winterslag. De opbrengst gaat integraal naar verschillende hulporganisaties. “Nieuwe acties worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd zodat alles vlot verloopt”, aldus nog Alessandro Cucchiara, schepen van Wijken. “We voelen heel veel solidariteit.”

Rouwregister praktisch

• Balieplein, stadhuis
• Dagelijks open tijdens de openingsuren van het stadhuis