Aardbevingen in Turkije en Syrië: “Afscheid nemen van mama was niet meer mogelijk”

Gepubliceerd op dinsdag 28 maart 2023 9.41 u.

Anderhalve maand na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië is het verdriet onder de getroffenen nog steeds erg groot. Dat getuigt Bangin Hnnan, afkomstig van het Syrische Aleppo vlakbij de Turkse grens, en kleermaker in Genk. Hij verloor zijn moeder bij de ramp.

Bangin had een florerende kledingwinkel in Aleppo toen hij in 2013 met zijn vrouw en 4 kinderen halsoverkop moest vluchten wegens de oorlog. In Syrië blijven was geen optie. “Vooral de eerste jaren woedde de oorlog er hevig”, vertelt Bangin. “We voelden ons niet meer veilig en zijn via enkele tussenhaltes in Genk terecht gekomen. Ikzelf in 2015; mijn gezin een jaar later. Inmiddels wonen we in Winterslag en gaan de kinderen hier naar school.”

3 zussen veilig

Bangin liet zijn moeder achter en nog heel wat andere familieleden. Hij zag hen al 9 jaar niet meer. Het nieuws van de aardbevingen was dan ook een shock. “De regio rond Aleppo werd minder zwaar getroffen dan het aangrenzende gebied in Turkije, toch was de schade enorm”, vertelt hij. “Mijn mama, die op het moment van de aardbeving in het ziekenhuis verbleef, is bezweken door de stress. We hebben geen afscheid meer van haar kunnen nemen. Mijn 3 zussen die nog in Aleppo wonen, zijn veilig, maar hebben het mentaal zwaar. Ze zijn vrienden en kennissen verloren en er is erg veel ravage. Het zal nog lang duren eer ze dit verwerkt hebben.”

Moeizame hulpverlening

Ook Nabiha, de 20-jarige dochter van Bangin, is erg bekommerd om de situatie in haar geboorteland. “De hulpverlening verloopt moeizaam”, vertelt ze. “Hulpgoederen komen niet altijd bij de juiste mensen terecht of worden zelfs tegengehouden aan de grens. Massa’s mensen leven in armoede, hebben geen dak boven het hoofd, … Het zijn schrijnende situaties, die helaas niet altijd getoond worden.” Hoe de toekomst eruit ziet? Bangin: “We bellen vaak met de familie. Ze leven van dag tot dag. Plannen maken is moeilijk. Wijzelf kijken wel hoopvol vooruit en werken hard aan onze toekomst. Onze grote dank aan iedereen die ons geholpen heeft.”

Genk helpt Turkije & Syrië

Foto: Bangin Hnnan en dochter Nabiha.