Ayurvedisch koken met de seizoenen

Duik samen met ons in de wonderlijke wereld van Ayurveda en leer tijdens deze kookworkshops de belangrijkste geheimen van de ayurvedische voedingsleer. Leer voedsel inzetten als medicijn om een goede gezondheid te bewaren.
Kom alles te weten over de helende eigenschappen van kruiden en hoe je zelf vegetarische recepten kan bereiden voor het hele gezin. Ga naar huis met handige tips & tricks waarmee je thuis onmiddellijk mee aan de slag kan.

Bij elke seizoensverandering kijken we naar de dominante elementen die aanwezig zijn in de natuur en stemmen daar ons voedingspatroon op af. Tijdens iedere kookworkshop gaan we dan ook aan de slag met seizoensgroenten en maken we verschillende gerechten die ons lichaam zullen ondersteunen het beste van zichzelf te geven.

Met de lente in het land beginnen de sappen in de wortels van planten te ontwaken en naar boven te stromen. Er komt weer leven. Zo gaat het ook met ons lichaam, dat wakker wordt vanuit die 'winterslaap'. Tijdens de winter hebben kapha kwaliteiten zich opgestapeld. Vocht en slijm dienen afgevoerd te worden en hiervoor heeft ons lichaam meer verteringsvuur (agni) nodig. Komt je agni niet op gang, dan kan je je moe en futloos voelen in een periode waarin je je fris en energierijk zou kunnen voelen. Hierbij zijn lichte voeding belangrijk die je spijsvertering kunnen activeren, net als verwarmende kruiden en de smaken bitter, wrang en scherp.

In de zomer staat de zon het hoogst en warmt het lichaam geleidelijk aan op. Ons verteringsvuur komt op een laag pitje te staan omdat omdat er minder warmte nodig is van binnenuit om spijsvertering draaiende te houden. De eigenschappen warm en droog zijn kenmerkend voor de zomer. De zoete smaak, alsook bitter en wrang en koud, vloeibaar en 'vetter' eten en drinken zijn heilzaam voor het lichaam. Salades en rauwkost kunnen in dit seizoen, maar we zullen er steeds verwarmende kruiden en voedingsmiddelen aan toe voegen opdat het lichaam niet teveel afkoelt en de spijsvertering ondersteunt blijft.

Wanneer de herfst haar intrede doet krijgen we te maken met koude en wind. Dit zijn eigenschappen van vata-dosha die ons tijdens dit seizoen uit balans kunnen brengen. Wanneer we niet opletten kunnen we te maken krijgen met verhoogde vata en klachten zoals constipatie, droge huid en krampen maar ook slapeloosheid, prikkelbaarheid en zelfs angsten. Het is belangrijk om ons lichaam hierop voor te bereiden om zo in balans te kunnen blijven gedurende de herfstperiode. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor warm voedsel met voldoende smerende vetten tegen het uitdrogende effect van vata.

Koning winter brengt de eigenschappen koud, vochtig, nat en zwaar met zich mee. Onze innerlijke stoof draait op volle toeren. De tijd voor maaltijdsoepen en stoofpotjes! Daar voegen we verwarmende kruiden aan toe en zo kom je met voldoende energie de donkere winterdagen door...

Bijdrage voor een kookworkshop is 50 euro, water/thee worden voorzien. Elke workshop kan afzonderlijk gevolgd worden.
Info en inschrijvingen: ayuryogacenter@hotmail.com of via 0486/14 17 40 (ook whatsapp)
Praktisch: schrijfgerief en papier, keukenshort, potjes om eten mee te nemen

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 50,00

Waar

Ayuryoga Center

Inschrijven

Organisatie

Ayuryoga Center

Filter op categorie