Zonnekijkdag

Ontdek alles over de zon. De zonnetelescopen bieden je een unieke kijk op onze dichtstbijzijnde ster. Leer alles over de verschillende aspecten van de zon tijdens de workshops.

PROGRAMMATIE
Waarnemingsterras - doorlopend - ingang bezoekersonthaal
Word zelf een zonnewaarnemer! Bekijk de zon in al zijn pracht en praal: de zonnevlekken, de spectaculaire uitbarstingen. Je krijgt ze allemaal te zien door de telescopen van de Cosmodrome!
Astrorangers demonstreren je hoe je succesvol kan waarnemen.

Sterrenwacht
Heb je je al eens afgevraagd hoe een professionele astronoom de hemel bestudeert?
Astrorangers nemen je mee naar het Observatorium. Ze leggen je uit hoe we de zon kunnen waarnemen.
Bezoeken om 15u en 16.30u

Beleef je eigen zonnemissie - doorlopend
Tijdens deze workshop krijg je eerst uitleg door onze missiespecialist. Daarna ga je zelf aan de slag. Kan jij een robot de juiste instructies te geven en de opdracht tot een goed einde te brengen?
Duur: +/- 45 minuten
OPGELET!
De plaatsen voor deze workshop zijn beperkt. 15 minuten voor de aanvang van de workshop kan je je plaats ter plaatse reserveren.

360° shows - Cosmodrome
'We are Stars' - om 14u
De zon is onze dichtsbijstaande ster. Maar hoe zijn de sterren ontstaan? Hoe zijn wij ontstaan? En waar komt het allemaal vandaan?
In 'We are Stars' onderzoeken we de geheimen van onze kosmische scheikunde en ons explosief ontstaan.

'Secrets of the Sun' - om 15.30u
Welke rol speelt de zon in het bestaan van ons zonnestelsel? We beleven de onvoorspelbare kracht van de zon en haar invloed op planeten en het leven hier op aarde. 'Secrets of the Sun' vertelt ook de levenscyclus van de zon, vanaf haar geboorte tot haar uiteindelijke en onvermijdelijk einde.
Na elke show brengen we een virtueel bezoek aan het zonnecentrum in Brussel.

Workshop Spectroscoop - doorlopend
De Zon, een alsmaar ontploffende thermonucleaire bom en onze belangrijkste bron van energie.
Maar waar is de zon van gemaakt? Hoe blijft onze zon branden? Is daar zuurstof voor nodig want in de ruimte is er toch geen zuurstof?
JVS-Descartes, de jeugdvereniging van de Cosmodrome, staat klaar om deze vragen te beantwoorden plus ze leren je meer over spectroscopie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer