Hulde aan de mijnwerkersmoeders/-vrouwen

Op zaterdag, 22 september e.k., worden op het terras aan het Mijndepot (Thor Park 8003 Genk) om 13.30 u. de Limburgse mijnwerkers herdacht die in het kader van hun werk de dood vonden. De heer Jean Ooms, Voorzitter van vzw MIJN-VERLEDEN, zal er de aanwezigen welkom heten, waarna het de bedoeling is dat de heer Herman Reynders, Gouverneur van Limburg, en de heer Wim Dries, Burgemeester van Genk, het woord voeren. De toespraken monden uit in een bloemenhulde, die besloten wordt met het gekende mijnwerkerslied 'Glück Auf', vertolkt door het Mijnwerkerskoor.

Daarna brengt vzw MIJN-VERLEDEN hulde aan de mijnwerkersmoeders/-vrouwen, een vaak vergeten groep mensen die onlosmakelijk met het steenkoolverleden verbonden zijn. Mevrouw Anniek Nagels, Schepen van Cultuur van Genk, en Mevrouw Hilde Houben-Bertrand, Ere-gouverneur van Limburg, zullen belichten wat voor een verantwoordelijkheid de moeders en echtgenotes van de mijnwerkers droegen tijdens de boven- of ondergrondse carrière van hun geliefden. De aanwezige mijnwerkersmoeders en -vrouwen worden bedacht met een erediploma.

Na dit plechtige gedeelte biedt de Stad Genk een receptie aan, is er mogelijkheid om vrij het museum in het Mijndepot te bezoeken en stellen fotografen Jonny Vekemans en Tony Van Galen hun geëxposeerde 'mijnwerkersfoto's voor. Een gezellige ontmoetingsruimte zorgt voor de nodige sfeer, die muzikaal wordt opgeluisterd door het Mijnwerkerskoor.

Het einde van deze Herdenkingsdag is voorzien rond 18 u.. De toegang is gratis, maar de mijnwerkersmoeders/-vrouwen die aanwezig zullen zijn, dienen zich vooraf in te schrijven (kwestie van te kunnen voorzien in de nodige erediploma's.

Vzw MIJN-VERLEDEN heet U allen van harte welkom, zorgt voor een gezellige sfeer en voorziet in een hapje en een drankje. Tot binnenkort!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Organisatie

vzw Mijn-Verleden

Filter op categorie