Woodman - 2020

Joke Emmers, Evelien Bosmans, Thomas Janssens en Matthias Meersman bewerken het 600 bladzijden tellende werk van Georges Perec tot een gebruiksaanwijzing voor het leven van vandaag.

Mensen geboren tussen 1985 en 2000 worden GENERATIE Y of de INTERNETGENERATIE genoemd. Hun ouders beleefden jaren van hoop en openheid: in 1989 viel de Berlijnse Muur, in Rusland werd gesproken over glasnost en perestrojka en het Verdrag van Schengen in 1993 creëerde een vrije Europese markt. Generatie Y echter wordt geconfronteerd met nieuwe muren, grenzen die op slot gaan. De openheid valt dicht. De tijd kenmerkt zich door het onder druk staan van mensenrechten, crisissen en fundamentalistische oorlogen.

 

Elke generatie kent kunstenaars die een groot werk componeren rond de temperatuur van de tijd. Denk maar aan Krzysztof Kieslowski’s TIEN GEBODEN of George Perecs LEVEN, EEN GEBRUIKSAANWIJZING. Een inzoomen op hoe de macro-wereld inwerkt op ‘s mensens leven van alledag. Welke kleine gevechten en tragedies zijn kenmerkend voor een bepaald tijdsgewricht?

 

Of om het met de woorden van Perec zelf te zeggen: ‘Het gaat over mensen in specifiek tijdsgewricht en in welke wereld zij kiezen te leven.’

Het leven, een gebruiksaanwijzing van Georges Perec is een magistraal literair vlechtwerk van de bizarre levensverhalen van bewoners in een groot oud flatgebouw in Parijs. Centraal staat, als een wereld op zich, dit negen verdiepingen tellend pand. Het 600 pagina’s tellende werk speelt zich op 1 bevroren moment in de tijd af: 1975 om 20u waarop 1 van de bewoners sterft. De lezer wordt kamer voor kamer, van de zolder tot de kelder, door het gebouw geleid. Elke kamer krijgt een apart hoofdstuk, in totaal 99 stuks.

Excentrieke miljonairs, croupiers, moordenaars, necrofiele schilders, televisieproducenten, danseressen, kamermeisjes en coureurs passeren de revue. Maar hoe uitzonderlijk die personages ook mogen zijn, het is de banale, nooit ondervraagde, alledaagse werkelijkheid die Perec op 21 minutieuze wijze beschrijft en onder de loep neemt, en die deze roman zo bijzonder maakt. Feiten en andere uiterlijkheden moeten het houvast bieden om greep op de wereld te krijgen.

 

Met een actuele bewerking van Het Leven, een gebruiksaanwijzing wil WOODMAN de dagelijkse gevechten om te overleven in ons specifiek tijdvak met haar economische, politieke en socio-culturele omstandigheden tonen. Wat de bewoners bindt is dit gebouw in die stad in dat land waarin ze wonen en de tijdsgeest die direct of indirect op hen inwerkt.

 

(c) Fred Debrock

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 18,00
Basistarief: 18.00 €;-26: 13.00 €;Abonnement: 15.00 €

Waar

C-mine cultuurcentrum

Informatie

Organisatie

C-mine cultuurcentrum

Filter op categorie