Het Lam Gods. De revelatie van de restauratie

Laatmiddeleeuwse religieuze mentaliteit
Kunsthistorische vraagstukken omtrent het Lam Gods
Multidisciplinair restauratiewerk

In 1432 schilderden de gebroeders Van Eyck De aanbidding van het Lam Gods. In de ogen van de opdrachtgevers en de schilders had het schilderij een uitdrukkelijke bedoeling. Heel het ontwerp stond in het teken van een religieuze thematiek.

De grootse inhoud en de zeggingskracht van het altaarstuk zijn daarnaast ook afhankelijk van de drager. Overschilderingen uit het verleden kunnen de afbeeldingen, betekenissen en esthetische ervaring sterk beïnvloeden. Sinds 2012 werd het Lam Gods gerestaureerd en de resultaten zijn verbluffend. Anne van Grevenstein ontrafelt voor u laag voor laag de geschiedenis van het werk en toont wat de restauratie onthulde.
Eind 2019 zal de restauratie van de laatste panelen klaar zijn en nemen ze hun originele plaats in de Sint-Baafskathedraal in. Deze cursus is alvast een unieke aanloop naar 2020, het jaar waarin de Vlaamse Meesters Van Eyck centraal staan.

EXTRA: Veerle Stinckens, meester in de conservatie/restauratie van schilderijen, zal tijdens een overzichtelijke demonstratie de verschillende stappen van het restauratieproces van een schilderij toelichten en tonen op di. 10 dec. van 14 tot ca. 16.30 uur.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 52,00
Basistarief: 52,00 €; Met Davidsfonds Cultuurkaart: 46,00 €

Waar

C-mine Crib

Organisatie

Davidsfonds Academie

Filter op categorie