Unieke restauratiebeleving in Bokrijk

Op zondag 8 september 2019 opent Bokrijk gratis de deuren van het Openluchtmuseum ter gelegenheid van Open Monumentendag. Werp een exclusieve blik achter de schermen van de restauraties. Ontdek de historische restauratietechnieken waaronder lemen en vitsen. Ga een gesprek aan met de molenaars en kom alles te weten over water- en windmolens. Of volg de unieke hard hat tour en leer een aantal gebouwen in de diepte kennen. Daarnaast is Open Monumentendag ook dé ideale gelegenheid om het erfgoed uit de eigen streek te ontdekken in Bokrijk, mogelijks in aanwezigheid van de heemkundige kring van je gemeente.

Restauratiecampagne '120 tegen 2021'
In het kader van het restauratietraject '120 tegen 2021' worden de 120+ historische gebouwen in het Openluchtmuseum gerestaureerd. Bokrijk registreert én documenteert de restauraties ook voor de volgende generaties.
Hiermee profileert Bokrijk zich als kenniscentrum op het vlak van de vakmanschappen en (restauratie)architectuur. Een grootschalige campagne waarbij tal van vakmensen, gemeenten en communities actief betrokken worden.

Stip dus zeker zondag 8 september aan in je agenda en breng een bezoek aan het erfgoed uit jouw gemeente en de meer dan 100 andere monumenten in het Openluchtmuseum Bokrijk.


Detailprogramma

MUSEUMDEEL HASPENGOUW
13. WINDMOLEN SCHULEN
Ontdek hoe een windmolen werkt en hoe graan wordt gemalen dankzij de vakkundige uitleg door de molenaars. Molen in werking.

De Geschiedkundige kring van Groot Herk vertelt je meer over de geschiedenis van de 'Galgenmolen'.

Uren: doorlopend 10-18u.

15. VIERKANTSHOEVE BEVERST
Deze hoeve is in restauratie en wordt geleemd op basis van historische technieken. Kom kijken hoe dit in zijn werk gaat!

Uren: doorlopend 10-18u.

MUSEUMDEEL KEMPEN
29. KERK ERPEKOM

RESTAURATIEWANDELING
Projectcoördinator restauraties Lies Haesebrouck en stafmedewerker onderzoek en participatie Prisca Valkeneers nemen je mee op sleeptouw op een bijzondere belevingstour langsheen de restauratiesites Wellenshoeve en de Kerk uit Erpekom. Welke restauratiekeuzes werden er gemaakt en waarom? Welke bijzondere anekdotes zijn er aan deze gebouwen verbonden? Wist je dat de kerk unieke polychrome beelden herbergt?

Start aan de Kerk uit Erpekom om 14u. en 16u. (ca. 1u.)
Max. 25 deelnemers. Geen inschrijving vereist.

30. KELDERHUT
Wat is dat voor een bijzonder gebouw? Een kelderhut? Deze replica wordt ook gerestaureerd. Wil je er graag meer over weten? De aannemer vertelt het aan jong en oud.

Aannemer op de restauratiesite (ca. 1u.).
Uren: om 11u. en om 14.30u.

37. BRUEGELHOEVE VORSELAAR & SCHUUR UIT MOL-SLUIS
Kom meer te weten over de geschiedenis van de 'hoeve Vispluk' uit Vorselaar via de lokale Heemkring.
De Kamer voor Heemkunde uit Mol vertelt je alles over het leven van de laatste eigenaar Mieke Maes in de Schuur uit Mol-Sluis.
Uren: doorlopend 10-18u.(afwisselend met de Molen uit Mol-Millegem)

KEMPISCH DORPSPLEIN
Demonstraties bereiding van leem en lemen & vitsen op een kleine vakwerkstructuur. Steek je graag mee een handje uit de mouwen?

Demonstraties
Uren: doorlopend 10-18u.

38. MOLEN MOL-MILLEGEM
Ontdek hoe een molen werkt en hoe de restauratie ervan verloopt. Vakkundige uitleg door een Molse molenaar. De Kamer voor Heemkunde uit Mol vertelt je meer over het leven rond de molen.

Kamer voor Heemkunde Mol.
Uren: doorlopend 10-18u.(afwisselend met de Schuur uit Mol-Sluis)

43. OLIESLAGMOLEN ELLIKOM
Kinderen voor kinderen! Ouders niet toegelaten. De leerlingen van de basisschool uit Ellikom kennen deze molen tot in het kleinste detail. Hoe werkt deze molen? Wat viel er vroeger allemaal te beleven? Hoe voelde het om de molen zelf te restaureren? Kinderen gidsen voor kinderen.

Uren: om 13u. en om 15u. (ca. 20 min.)

Heemkring De Reengenoten uit Oudsbergen vertelt je graag meer over de Olieslagmolen ten tijde van de bewoning van dit boerenbedrijf in Ellikom.

Uren: doorlopend 10-18u.

Een expert-molenaar, die het slaan van olie volledig beheerst, vertelt je graag meer over dit bijzondere vakmanschap. Het molenrad wordt regelmatig in werking gesteld.

Uren: doorlopend 10-18u.

44. SCHAAPSKOOI NEERPELT
De vakmensen van Bokrijk restaureren dit gebouw eigenhandig. Ze geven graag meer uitleg;

Uren: doorlopend 10-18u.

45. SMIDSE
Demonstratie 'smeden van smeednagels en schuifslotjes' voor gebruik bij restauraties.

Uren: doorlopend 10-18u.

48. WATERMOLEN LUMMEN
Voor het eerst maalt de molen weer graan na de restauratie. Beleef dit unieke moment mee in aanwezigheid van deskundige molenaars.

Uren: doorlopend 10-18u.

55. PASTORIJ SCHRIEK
Dit 'rijke' gebouw gaat dit najaar in restauratie. Neem een kijkje vóór de werken plaatsvinden. Recent onderzoek bracht nieuwe informatie aan het licht over het leven op en rond de pastorij. De aanwezige leden van de kerkfabriek en de heemkring vertellen je er graag meer over.

Infostand
Uren: doorlopend 10-18u.

MUSEUMDEEL OOST-EN WEST-VLAANDEREN

58. WOONHUIS LOKEREN
Het erf en woonhuis uit Lokeren werden pas gerestaureerd. Neem zeker een kijkje op dit charmante erf.

60. SCHANS BEVERLO
De Heemkring van Beverlo vertelt je graag over de schansen van Beringen. Deze 'verstopplaatsen' hadden een belangrijke functie in tijden van oorlog.

Infostand.
Uren: doorlopend 10-18u.

67. SCHUUR ZUIENKERKE
Waarvoor diende deze schuur en wat betekende ze voor de lokale bewoners? Uitleg over deze imposante bergschuur uit Zuienkerke door de Heemkring van Zuienkerke.

Infostand.
Uren: doorlopend 10-18u.

70. ROSMOLEN LAMPERNISSE – ERF VAN HOOGSTADE
Deze molen, aangedreven door een paard, is in restauratie. Neem gerust een kijkje.

Uren: doorlopend 10-18u.

72 . ERF OOSTVLETEREN
De aannemer vertelt je meer over de restauratie van dit prachtige erf. Via de educatieve dakopstelling kom je o.a. meer te weten over de rieten dakrestauratie. Heb je specifieke vragen? De aannemer beantwoordt al je vragen!

Aannemer op de restauratiesite (ca. 1u.).
Uren: om 13u. en om 16u.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Organisatie

Bokrijk