Emile Van Dorenmuseum

Het Emile Van Dorenmuseum opende in 1976 zijn deuren in de voormalige kunstenaarswoning van Brusselaar Emile Van Doren (1856-1949).

Emile Van Doren was een talentvolle landschapsschilder, die net zoals vele anderen, de uitgestrekte Kempense natuurpracht opzocht om het ware, romantische landschap te vatten met verf en penseel. De lijst is eindeloos. Onder andere Edmond Tschaggeny, Willem Roelofs, Théodore Baron, Théodore Fourmois, Franz Courtens en Edmond de Schampheleer kwamen allemaal de ongerepte Genkse natuurpracht schilderen.

Van Doren vestigde zich in 1893 in Genk en samen met zijn vrouw Cidonie Raikem baatte hij Hôtel des Artistes uit, vlakbij het station. Schilders, schrijvers en gegoede burgers komen er logeren. Later, in 1913, laat hij villa Le Coin Perdu bouwen aan de Verloren Kostweg (huidige Henri Decleenestraat) om zich in alle rust terug te trekken en zich volledig te wijden aan zijn kunst. Het is in deze villa dat het Emile Van Dorenmuseum ondergebracht is.

Met werken van onder andere Emile Van Doren, Joseph Coosemans, François Roffiaen, Isidore Verheyden, Ludovic Janssen, Charles Wellens, Armand Maclot, Jan Habex, Jef Lambeaux en Constantin Meunier.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Emile Van Dorenmuseum

Filter op categorie