BENITI CORNELIS, een hommage

Over Beniti Cornelis en zijn werk:
Cornelis ging duidelijk op zoek naar sporen, naar afdrukken die wellicht uitwassen zijn geworden, naar iets dat verloren lijkt te zijn geraakt en na bezwerende rituelen weer opgeroepen werd.
Nadat hij zich aan het begin van zijn carrière versmacht voelde door de schouderklopjes van kunstcritici die hem in een richting leken te willen duwen maakte hij tabula rasa en tekende een jaar lang als een kind.
Op dat zelfde ogenblik besefte hij ook dat het perspectief een leugen is en bande hij haar daarom voor altijd uit zijn werk.
Dat werk gaat over herinneringen. Fragmenten en flarden uit zijn jeugd, dingen die hem boeien. Onbelangrijke dingen, niemendalletjes die anderen ontgaan.
Hij werkte puur op gevoel, kreeg een eigen signatuur, een soort écriture automatique, erg herkenbaar.
Gaandeweg liggen allerlei thema's onderliggend in de schilderijen en grafische prenten besloten: handvaten, toortsen, verpakkingen, cocons en papillotes, enten en zelfs schimmelziektes op bomen. Alles wat op zijn weg komt en grafisch interessant is komt voeg of laat terug. Hij noemde het ook: "het reorganiseren van door intuïtie verworven materiaal"
Typisch in het oeuvre is de zwarte grafische lijnvoering en het gebruik van kleur als plastisch gegeven. Net die typische kleuren van hem gebruikte hij om diepte te suggereren, waardoor ondanks het ontbreken van enig perspectief de kijker toch in het werk gezogen wordt.
Cornelis laat een indrukwekkend oeuvre na aan schilderijen, grafiek, prenten en objecten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

F.O.M.A. by Luc Theuwis

Filter op categorie