51N4E - C-mine, een nieuwe stadswijk in Genk

De ticketverkoop van het najaar 2021 start in mei

 

In 2010 opende C-mine cultuurcentrum in Winterslag zijn deuren. De grondige renovatie en uitbreiding van de oude mijnsite was het werk van architectenbureau 51N4E.

51N4E

 

Rond de twee centrale mijnschachttorens werd de industriële site omgevormd tot een boeiend geheel van een designcentrum, seminarieruimtes, een cultureel centrum, een bioscoopcomplex, restaurants en cafés. 51N4E is erin geslaagd om het beschermde erfgoed te respecteren en tegelijk te activeren met een nieuw programma. Het project werd geroemd als voorbeeld van hedendaagse herbestemming waarin vooral de grote schaal een grote troef was. “Het lijkt soms wel alsof dat gebouw in een andere schaal was gemaakt. Die overmaat hebben we bij de uitbreiding en de inrichting willen bewaren. Zodat het blijft voelen als een landschap waar je in verloren kunt lopen."

Vandaag werkt het bureau 51N4E samen met het Griekse bureau Point Supreme aan een nieuw stedenbouwkundig plan voor de resterende terreinen rond de mijngebouwen van C-mine. De architectuuropdracht voor het nieuw gebouw voor CIAP en FLACC, voor het maken en exposeren van beeldende kunst maakt hiervan deel uit. Tevens onderzoeken zij een nieuwe functionele en ruimtelijke link met de mijncité Winterslag.

Over hun visie op C-mine en Winterslag en andere recente projecten zal 51N4E op 19 november een lezing geven in C-mine. Deze lezing wordt gegeven door Dieter Leysen van 51N4E in duo met Konstantinos Pantazis of Marianna Rentzou van Point Supreme (onder voorbehoud).

Praktisch

Standaard inkomprijs: 12 euro
Inkomprijs voor studenten: 7 euro

Credits

foto inzet: © 51N4E: Room in the city
foto in tekst: © 51N4E: Noord Zuid Limburg

C-mine organiseert alle activiteiten conform aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 12,00
- 26 jaar - 7,00 euro, C-mine pas met unieke code - 9,00 euro, Medewerker - 0,00 euro

Waar

Organisatie

C-mine

Filter op categorie