Alles of 'nix' voor de Goeie Jongens!

Gepubliceerd op woensdag 6 november 2019 10.47 u.
Op zaterdag 29 juni 2019 schreef Genk muziekgeschiedenis op GOS. Met meer dan 3000 stonden de fans voor het podium van het Genkse hiphop collectief Goeie Jongens. Maar wie zijn ze en hoe is het zover kunnen komen?
20 JAAR GENKSE HIPHOP

Een dozijn Genkse rappers uit verschillende generaties sloeg dit jaar de handen in elkaar en zetten op Genk On Stage een dijk van een concert neer. 20 jaar Genkse hiphop werd
meteen met een knaller gevierd.

OP NAAR PUKKELPOP

De passage van Goeie Jongens werd eerst aangekondigd als een ‘eenmalig en uniek’ optreden, maar dat was buiten de Goeie Jongens zelf gerekend. Pukkelpop hing aan de lijn en gaf hen een plek in de Marquee, de grootste tent op de weide. “4.000 man zien losgaan op onze muziek, dat geeft een kick”, zegt Thierry ‘Tiewai’ Verjans. Pukkelpoppers van verschillende provincies en landen maakten kennis met lokale helden zoals Don Luca, Nupstr en Cinus & Lano. Oude songs van ODC en nieuwe nummers van Aria weerklonken op de Hasseltse festivalweide.

DUIDELIJK GOESTING

De goesting om verder te gaan was duidelijk, want op Pukkelpop kondigden ze hun zaalconcert van 15 november in de Muziekodroom aan. De ticketverkoop loopt nu als een trein. “Eén van de best verkopende concerten”, klinkt het in Hasselt. De Goeie Jongens krijgen er bovendien versterking van een voltallige live band met leden uit straffe groepen zoals The Sore Losers, Statue en Fornet. Bakken ervaring dus!

UITVERKOCHT PAND

Het vuurtje ging branden toen Chaz & Djalu begin 2019 hun album uitbrachten en een concert organiseerden in Jeugdhuis PAND. Die avond stonden enkele gevestigde waarden samen op het podium, gaande van Don Luca tot Onze Zaak. “We wilden een avond organiseren waarbij de helden van vroeger de affiche deelden met jonge gasten zoals ons”, vertelt Gianluca Anastasi, beter bekend als Djalu.

KOFFIE EN VLAAI

De respons was groot: ze hadden PAND uitverkocht! Toen daarna jongerenorganisatie Villa Basta en Jeugd Genk hen uitnodigden voor koffie en vlaai, bleek de goesting om verder te gaan enorm. Daar is het startshot aan de Goeie Jongens gegeven. Het project ontving steun van de stad dankzij de DOEMA-projectsubsidie.

GEVANGENIS

Het schot brandt inmiddels lustig verder en Goeie Jongens is op weg om een vaste waarde
te worden binnen het Belgische muzieklandschap. De jongens worden opgemerkt in andere
provincies en de podiumkansen blijven groeien. Zo werden ze uitgenodigd bij Frontal Radio
van STIKSTOF, hét Brusselse hiphopprogramma op de radiozender Bruzz. Op 12 oktober stonden ze zelfs in de gevangenis van Hasselt!

BROEDERSCHAP

Wat van Goeie Jongens zo een succes maakt? Dat is ongetwijfeld hun kameraadschap. Eigen
projecten van de soloartiesten worden hevig ondersteund door de jongens zelf en de zin om
nieuwe songs op te nemen zit er duidelijk in. Denk maar aan het album ‘Winterslag Miljonair’
van Tiewai dat pas werd uitgebracht of tracks van Aria, Zio Io en veel meer.

GENK OP DE KAART!

Dat Goeie Jongens in 2020 bovendien meer wordt dan een live collectief is daarom ook
meer dan duidelijk. Alberto ‘Zio Io’ Mazzoni, vult aan: “we werken achter de schermen aan een organisatie die verschillende muzikale paden zal bewandelen. Kort gezegd: een platform die de Genkse muziekscene op de kaart zal zetten en die bij uitbreiding ook de Limburgse hiphop naar nieuwe horizonten wil brengen. De ambitie is er. Nu is het ‘alles of nix’.

15/11: Goeie Jongens live in Muziekodroom
Tickets: 6,5 euro (VVK)- 8 euro (kassa)
www.muziekodroom.be
Volg Goeie Jongens op Facebook en Instagram!

foto's: © Koen Keppens en Ayby cetin