Arno Roncada organiseert het 'Gezicht van Genk'

Gepubliceerd op vrijdag 2 juni 2023 16.33 u.
Arno Roncada (49) kreeg een late roeping als fotograaf. Hij verdiende zijn sporen met documentairefotografie en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In juni gaat hij aan de slag met 10 amateurfotografen en werken ze aan een bijzondere expo.

WAT IS KUNST?

In 1993 zag Arno Roncada op straat in Antwerpen de Nederlandse fotograaf Hans Aarsman in actie. ?Wat deed die man daar, in het midden van de straat, met die rare camera, en het beeld ondersteboven? Nog later ontdekte ik de vreemde onscherpe foto?s van Dirk Braeckman, mijn andere inspirator. Was dat nu kunst? Sindsdien besef ik dat er veel verschillende manieren zijn om met fotografie om te gaan.?

LATE ROEPING

In 2005 studeerde Arno zelf af als fotograaf aan de Media & Design Academy in Genk (nu Luca School of Arts) en resideerde hij aan het HISK in Antwerpen. Hij maakt naam met documentairefotografie en tentoonstellingen van projecten in onder meer Mexico en de VS. ?Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe hier en daar samenvallen. Er is wel eens gezegd dat ik foto?s ?uitvind?. Maar in feit maak ik gewoon beelden die een mogelijkheid in zich dragen. Ik breng de natuur niet in beeld, maar stel de vraag: hoe moet een landschap eruit zien? Mijn foto?s laten toeschouwers nadenken.?

"Fotograferen is kijken"

GEZICHT VAN GENK

Arno staat ook in het onderwijs. Zijn voornaamste les luidt: ?Fotograferen is kijken. Een Genkse student vroeg me als curator voor het project 'Het Gezicht van Genk.' 10 Genkse amateurfotografen maken portretten van stadsgenoten. Voor mij gaat het hier vooral hoe een portret voor verbinding kan zorgen. Wat is Genk precies? Ik wil dat de deelnemers samenwerken met de mensen in hun foto?s, zodat ze heel dicht bij hun onderwerp komen. Als de expo die interactie toont, is het project voor mij geslaagd.?

Tip van Arno: de workshops voor de expo ?Het Gezicht van Genk?, met werk van 10 Genkse fotografen van fotoclub Het Kedakske, starten in juni. De expo is gepland in juni 2024.

Meedoen? Mail ons voor 10 juni