Autodelen? Deze Genkenaren doen het

Gepubliceerd op vrijdag 24 maart 2023 11.41 u.
Ken jij STOP? Dat staat voor Stappen en Trappen, vervolgens het Openbaar (of gedeeld) vervoer en dan pas Privé gemotoriseerd vervoer. Goed voor het milieu en je portemonnee. 3600 sprak met Genkenaren die bewust kiezen om geen eigen wagen aan te schaffen en meer aan STOP te doen.

Mijn auto mijn vrijheid’ hoor je wel eens. Maar sommige Genkenaren denken daar anders over. Ze kiezen er bewust voor om helemaal geen eigen wagen te bezitten of geen tweede gezinswagen aan te kopen. Ze gaan vaker met de fiets, gebruiken het openbaar vervoer of deelwagens zoals die van Cambio.

"Drie fietsen voor verschillend gebruik" - Thomas

Voor huisarts Thomas Engelbeen is autodelen de normaalste zaak van de wereld. Hij doet het al 3 jaar zonder eigen wagen. “Goed voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee”, zegt hij. “Mijn huisbezoeken doe ik bijvoorbeeld met de fiets. Met het mooiere weer op komst, is dat hobby en werk combineren. Voor verre verplaatsingen gebruik ik de trein in combinatie met mijn plooifiets. En lukt dat niet, neem ik de Cambiowagen. Ik heb dan wel geen auto, maar ik heb wel 3 fietsen voor verschillend gebruik.

“Cambio’s zijn goed beschikbaar” - Elien

“Ik gebruik de cambiowagens het vaakst voor het werk maar ook privé. Als architect ben ik dikwijls op de baan”, getuigt Elien Neyens. “Ons gezin heeft wel nog een eigen wagen, maar vaak ben ik aangewezen op Cambio en/of trein, omdat we geen tweede wagen wensen. We hebben geluk dat de Cambiowagens goed beschikbaar zijn in Genk. Al mogen er van mij meer bijkomen en ook verschillende type wagens. Toen we nog in Gent woonden was dat anders. Daar had je er meer, maar moest je ruim op voorhand reserveren om op het gewenste tijdstip een auto te bemachtigen.”

"Waarom betalen voor een wagen die stilstaat ?" - Armando 

Armando Mirisola besliste in 2021 om zijn wagen niet te vervangen en autodelen een kans te geven. “We maken al bijna 2 jaar gebruik van het platform, vooral voor de verplaatsingen in onze vrije tijd. Voor Armando is het kostenaspect doorslaggevend. “Gemiddeld betalen we 139 euro per maand voor Cambio, alle kosten inbegrepen. Dat is een pak minder dan een eigen wagen want die kost al snel tussen 300 en 800 euro per maand. En je hebt altijd een gratis parkeerplaats, wat ook niet evident is in een stad. Waarom zou je al die kosten doen voor een wagen die zo vaak stilstaat?”, lacht hij.

Wil je starten met autodelen?

Goed nieuws want dit voorjaar komen er nog 3 nieuwe Cambiowagens bij: 1 op de Hooiplaats en 2 op de Wilde Kastanjelaan aan C-mine. Op dit moment vind je 2 Cambio’s aan het station van Genk en 2 op de openbare parking tegenover Shopping 1.

Weten of Cambio voordelig is voor jou?

Doe de test 

Meer STOPTIPS! 

Gratis 2 weken een elektrische fiets uittesten? Test Bisiklet trekt naar naar de wijk:

Lees meer

Genk heeft voordelige abonnementen voor het openbaar vervoer: 

Lees meer

Wil je een fiets huren. Er zijn heel wat mogelijkheden, ook voor wie het financieel moeilijk heeft:

Lees meer