Beestig Bezig: bezoek achter de schermen: 21/11

Met haar hulp aan huisdieren van mensen met een laag inkomen heeft vzw Beestig Bezig een gevoelige snaar geraakt in Genk. Bezieler en voortrekker Riet Abrahams is sociaal verpleegkundige en hondengedragstherapeute. Samen met haar team brengt ze organisaties, vrijwilligers en diereneigenaars samen voor hulp op maat van mens en dier. Bij Beestig Bezig kan je terecht voor dierenvoeding, tweedehands dierenspullen, vachtverzorging, noodzorg en gedragsbegeleiding voor je hond of kat.

Om meer slagkracht te krijgen, deed Beestig Bezig al tweemaal mee aan het burgerbudgetproject van de stad. “Dankzij onze eerste deelname konden we ons pand in Genk verwerven, de tweede leverde ons de middelen op om SOS Noodzorg op te zetten voor zorg aan dieren van mensen in crisissituaties”, vertelt Riet. In hun pand op de Guillaume Lambertlaan vind je onder meer hun winkeltje met dierenvoeding voor mensen met een laag inkomen. Ook andere benodigdheden om je dier een warme thuis te geven, zoals mandjes en dekens, kan je er op de kop tikken. “Alle mandjes en andere accessoires krijgen we binnen dankzij mensen die ons project steunen”, legt Riet uit. “Daarna worden die nagekeken, gewassen en hersteld door onze vrijwilligers. Voor onze werking zijn we aangewezen op giften en donaties. Mensen in armoede proberen we te responsabiliseren om maar één dier aan te schaffen.”

 

Jullie doen meer dan voeding en benodigdheden voor dieren aanbieden.

Riet: Naast onze steun aan dieren van mensen in een crisissituatie en gedragsbegeleiding is er onze infolijn, ook bemand door vrijwilligers. Zij kennen alle diensten in de streek die met dieren werken en kunnen mensen met vragen gericht doorverwijzen. Almaar meer professionele hulpverleners nemen contact met ons op, bijvoorbeeld als een persoon in nood een huisdier heeft. Ook krijgen we geregeld de vraag of een dier therapeutische kwaliteiten heeft in een concrete situatie. Dat is natuurlijk een bijzonder complexe vraag. Het is wetenschappelijk bewezen dat leren met de assistentie van dieren heel doeltreffend kan zijn en dat zorgen voor een dier een mens veel deugd kan doen. Maar dat mag ook weer niet geromantiseerd worden. Wij wijzen er graag op dat een huisdier ook veel van je vergt.

Welke kant gaat het de laatste jaren op met het dierenwelzijn?

Riet: Mensen zijn zich meer bewust geworden van dierenwelzijn. Maar de problematiek met huisdieren in gezinnen is ernstiger geworden. Over de aanschaf van een huisdier wordt niet altijd goed nagedacht. Foute keuzes eindigen helaas dikwijls in het asiel. Ook het aantal inbeslagnames van erg slecht verzorgde dieren stijgt de laatste jaren.

Waar moet je op letten wanneer je als medior of senior een dier in huis wil nemen?

Riet: Let er zeker op dat het dier past bij je levensfase. Heb je genoeg ruimte voor je dier, nu en in de toekomst? Kan je er nog voor zorgen? Ben je nog mobiel genoeg? Blijf je wonen zoals nu? Plan je naar een assistentiewoning of woonzorgcentrum te gaan en kan je dier dan mee? Ook voor kennis en raad rond dat soort thema’s zit je goed bij Beestig Bezig.

Je werkt veel met vrijwilligers. Wat valt je het meest op aan hen?

Riet: Ik hoor af en toe een vrijwilliger vertellen hoe vrijwilligen bij Beestig Bezig hem of haar anders heeft leren kijken naar de wereld. Het leven is meer dan wat zich afspeelt aan je voordeur. We hebben hier ook het leeraanbod van Beestig Wijs, een school vervangend programma waar jongeren vanaf 12 jaar één dag per week met dieren komen werken. Het is indrukwekkend om te zien wat het contact met dieren doet met jongeren die kampen met grote problemen. Daar word je inderdaad soms stil van en het helpt je je eigen problemen te relativeren.

Hoe kunnen mensen gebruikmaken van de diensten van Beestig Bezig?

Riet: De meeste mensen komen bij ons terecht na doorverwijzing van het OCMW of het ziekenfonds. Die leveren een attest af dat de persoon in kwestie kan genieten van ons aanbod. We ontwikkelden een database waarin alle wettelijk verplichte info over het dier wordt bewaard. Ondertussen gebruikt 80% van de voedselbanken in Vlaanderen dat systeem. Opvallend is dat 90% van de aanmeldingen bij ons dieren betreft die niet gechipt of gesteriliseerd zijn. Dat is nochtans wettelijk verplicht. Wie onze hulp wil, moet eerst de nodige stappen zetten om wettelijk in orde te zijn. Zo leveren we ook daaraan een belangrijke bijdrage.

Wil je zelf een beroep doen op de dienstverlening van Beestig Bezig?

Guillaume Lambertlaan 93

089 43 04 80 (infolijn)

infolijn@beestiggenk.be

www.beestigbezig.be

 

Een kijkje achter de schermen

Zin om Beestig Bezig te bezoeken?

21 november 2024 – 14 uur

Deelname is gratis (drankje inbegrepen), maar inschrijven wel noodzakelijk:

089 65 43 66

sociaal.welzijn@genk.be